Gäss och kossor – bovarna bakom bajsvattnet i Stensjön?

Kanadagäss eller badande kor – Mölndals-Postens läsare har gott om idéer om vad som orsakat bajsvattnet i Stensjön vid John Halls väg. Miljöinspektör Raymond Thorley är inne på fågelspåret.

ANNONS
|

I torsdags gick Mölndals stad ut med en avrådan från att bada i Stensjön vid John Halls väg. För höga halter av intestinala enterokocker, som finns i bajs från djur och människor, har hittats i vattnet. Det är en indikator på att den som badar riskerar att bli magsjuk. En huvudmisstänkt hos både tidningsläsare och Raymond Thorley är gässen.

– Kanadagässen har vi misstänkt tidigare vid strandpromenaden på andra sidan sjön. De är fler i år så det är absolut en möjlighet att det är de som orsakat problemet, säger Raymond Thorley.

Spolats ned i sjön

Han berättar att kommunen fick avråda från bad vid strandpromenaden förra året. Kanadagässen övernattar ofta på bryggan som blir full av spillning. Skit som enligt en läsare spolas ned i sjön av kommunanställda. Raymond Thorley förklarar att det ska ha blivit ändring på det.

ANNONS

LÄS MER:Så varmt är det i Mölndals sjöar

– Tidigare har tekniska förvaltningen spolat ner det i vattnet så det blivit förorenat. Vad jag förstår går det inte att få upp allt från bryggan. Men vi har haft diskussioner och pratat om att det inte är den optimala lösningen, säger han och tillägger att regnet också för med sig fågelavföring från gräset vid strandpromenaden.

Kanske kor?

I år är det dock inte vid strandpromenaden kommunen tvingats avråda från bad mitt i industrisemestern. I stället är det badplatsen vid John Halls väg som drabbats av bakterier som orsakar magsjuka.

LÄS MER:Mikael Hysén antog utmaningen – cyklade till och badade i alla sjöar

Raymond Thorley berättar att han sett kanadagäss helt orädda spatsera omkring vid John Halls vägs badplats.

Några läsare har också tipsat om att korna som badar vid Gunnebo skulle kunna ligga bakom problemet. Det tror dock inte Raymond Thorley.

– De har varit vid Gunnebo i många år och vi har inte fått sådana resultat förut. Att det plötsligt skulle vara korna känns osannolikt, säger han.

Allt är möjligt

Inget förslag är dock helt struket. Kommunen har tagit ett nytt vattenprov för att se om problemet verkar långsiktigt. Resultatet av det kommer i början av nästa vecka. Om badvattnet fortsätter att innehålla höga halter av intestinala enterokocker måste kommunen försöka hitta källan och göra något åt problemet. Vad återstår i så fall att se.

– Jag vet personer som vill att vi ska skjuta av gässen, men då flyttar bara fler in. Det är ingen långsiktig lösning, säger Raymond Thorley.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS