Här invigs Livet är en fest på Mölndals stadsmuseum

Festivaler, skolbaler och toalettklotter har en sak gemensamt – de är alla en del av Mölndalsbornas festminnen. Till den nya utställningen Livet är en fest har 36 personer intervjuats vilket resulterat i en färgsprakande tillställning.

ANNONS

Att det är invigning på Mölndals stadsmuseum under lördagen är svårt att missa. Utanför entrén har en röd matta rullats ut och museets chef, Karl Arvidsson, öppnar dörren och hälsar besökarna välkomna. Klockan 12:15 är den officiella invigningen och några minuter innan är stämningen förväntansfull.

– Det klart att det är lite nervöst, säger Hanna Eklöf som är utställningsproducent.

I lokalen har upp mot 30 personer samlats. Besökarna minglar med varandra men när Karl Arvidsson går upp på en liten scen blir det tyst.

LÄS MER:Efter hustruns hastiga bortgång i corona – nu väljer Sven Olof Olsson ljuset

– För ganska många år sedan togs beslutet att göra en utställning om fest men sen kom pandemin och la sig i. Utställningen blev därför fördröjd men vi bestämde oss för att skjuta fram festen till 2022 eftersom det är ju vårt jubileumsår här i Mölndal.

ANNONS

Karl Arvidsson fortsätter med att lyfta alla som arbetat med utställningen och de som bidragit med sina historier innan han lämnar över ordet till Hanna Eklöf.

– Vi ville fira Mölndal men vi ville också berätta om fester och firande som alla vi människor varit med om. Den här utställningen skildrar festen som är från att vi ligger i vår mammas mage till begravningen, säger hon.

Bidragit med föremål

Till utställningen har 36 personer intervjuats och flera har utöver sina minnen också bidragit med föremål. En av dessa är Lotta Tjäder som fixat flera fester och vars balklänning hängts ut.

– Det är roligt att jag fått dela med mig av mina festminnen. Inför utställningen så har jag gått igenom många inbjudningar som jag skickat ut, sånghäften och gamla kläder, säger hon.

LÄS MER:Vilka är dina och andras värsta coronasynder?

Lotta Tjäder berättar att det är roligt att hennes balklänning är med men samtidigt tycker hon att det är lite märklig att se den som ett föremål på ett museum. Vid två olika tillfällen var Hanna Eklöf hemma hos henne och genomförde intervjuer.

– Då fick jag också känn på hur jag tänker kring fester vad det gäller inbjudan, placering och blandning på människor.

Festivalen

I en annan del av lokalen står Tony Edebjörk och Johnny Larsson. De har också bidragit till utställningen och var med och grundade Hällesåkersfestivalen Mopperock.

– Vi arrangerade ju festivalen för att vi inte hade någon själva, säger Tony Edebjörk och Johnny Larsson fortsätter:

– Jag minns att vi satt i köket och snackade över några öl och vi vill göra något stort och skoj för bygden i Hällesåker.

LÄS MER:Mölndal 100 år – nu ska staden fira

När festivalen peakade berättar duon att det var upp mot 1 400 besökare.

– Vi kunde inte gå ut med att vi bokat Mustasch för då hade de kommit alldeles för många. Det var redan för många personer, säger Tony Edebjörk.

Festivalen är ett givet inslag i utställningen och när duon tittar på de olika föremålen som ställts ut, Johnnys skinnväst, modifierade ölburkar och cigarettpaketet, går det inte att ta miste på att de känner stolthet.

– Det är jätteroligt att vi fått en hörna, det var inte tanken när vi skapade festivalen precis, säger Tony Edebjörk och skrattar.

”Vi är lyckliga”

Vid ingången som också är lite av en utgång står Hanna Eklöf och hälsar på olika personer.

– Nu är det igång och det känns jättebra, vi är lyckliga. Ett års planering och förberedelse som är klart.

Utställningen behandlar flera olika aspekter av en fest – både de positiva och de negativa och Hanna Eklöf hoppas att besökarna kommer känna igen sig.

– Jag hoppas att man blir lycklig och glad av utställningen men också att man kan finna tröst i att andra har upplevt saker som kan ha varit traumatiskt och att man inte är ensam i det.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS