Hälsa hemma i Kållered kombinerar ny och gammal läkarmetod

En vårdcentral som kompletterar med nätläkartjänst och hembesök har precis slagit upp portarna i Kållered.
– Det här ska vi göra i hela Sverige, säger en av de två grundarna, Anders Willstedt.

ANNONS
|

1 april öppnade vårdcentralen Hälsa hemma i Ekenhuset i Kållered.

I lokalerna fanns tidigare en annan vårdcentral så i mångt och mycket var det bara att flytta in. Hälsa hemma är något av en blandning mellan den vanliga fysiska vårdcentralen och en nätläkare, samtidigt som man även erbjuder hembesök mot en framkörningsavgift. Istället för 100 kronor för ett vanligt besök på vårdcentralen kostar hembesöket 200 kronor.

– Om vi kan träffa patienten fysiskt den första gången så klarar vi väldigt mycket digitalt därefter, säger Fabian Ruben, allmänläkare och medgrundare.

– Jag tror att vi framöver kommer kunna sköta 80 procent av våra ärenden digitalt, säger Anders Willstedt.

ANNONS

Men ni har ändå en fysisk vårdcentral i Kållered, varför?

– Det finns ärenden som inte fungerar att göra hemma och en del patienter föredrar att komma till oss på bokade tider. Samtidigt försöker vi så långt som möjligt undvika att någon ska behöva sitta i väntrum, särskilt nu under pandemitider, säger Fabian Ruben.

LÄS MER:Mölndals gynmottagning flyttas till Göteborg

Anders Willstedt har jobbat med professionell it-utveckling under hela sitt arbetsliv. Allmänläkaren Fabian Ruben har genom åren haft olika uppdrag på vårdcentraler i Göteborgsområdet och har dessutom läst programmering på Chalmers. Tillsammans har de tagit fram vårdcentralens app där två läkare, två sjuksköterskor och en administratör chattar och samtalar med listade patienter.

– Jag tror att många ärenden är mer begripliga i text, men vill patienterna att vi ska ringa upp dem så gör vi det, säger Fabian Ruben.

Tittat på speditionsfirmor

För att all teknik ska fungera för ett litet bolag, i kampen med nätläkarjättar som exempelvis Kry och Doktor.se, så jobbar Anders Willstedt och ytterligare två personer med företagets teknik. Appen är en viktig del i verksamheten, att hembesöken med bil kan planeras är en annan.

– Mycket handlar om ruttoptimering. Vi har tittat på hur olika speditionsfirmor delar ut paket och har kunnat skapa ett system som automatiserar våra turer, säger Anders Willstedt.

LÄS MER:Tomas Angervik kämpade för sitt liv i respiratorn – nu stöttas han av familjen

Precis som för den som väntar på en försändelse får patienten en ankomsttid som sträcker sig över en timme, en ankomst som uppdateras kontinuerligt i appen.

– På en vårdcentral är det vanliga att en patient bokas in 15 eller 30 minuter men man vet aldrig i förväg hur lång tid patienten faktiskt behöver. Då är risken stor att allt försenas och följden blir en lång väntan i väntrummet. För våra patienter spelar det mindre roll om vi blir lite sena, man har oftast något att göra hemma ändå, säger Fabian Ruben.

Stort upptagningsområde

Målet för slutet av 2021 är att få samma mängd patienter som den tidigare vårdcentralen i Ekenhuset, cirka 2 500. Men trots att företaget håller till i Kållered ser sig Hälsa hemma inte enbart som Kålleredsbornas vårdcentral.

– I och med att vi gör hembesök får vi automatiskt ett större upptagningsområde. Vi har redan fått patienter från hela Göteborg. Vår allra första bokade patient var en 88-årig kvinna som hittat oss på Facebook, säger Fabian Ruben.

Vill växa rejält

Att grundarna tror på sin idé med vårdcentral, nätläkarverksamhet och hembesök i ett är tydligt.

– Det här ska vi göra i hela Sverige. Vi börjar här, sen fortsätter vi i Stockholm och vidare ut i landet, säger Anders Willstedt.

– Men det ska bli bra också. För det handlar om skattebetalarnas pengar och människors hälsa, säger Fabian Ruben.

ANNONS