Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Här är Årets företagare i Mölndal 2022 – Evolabel vinner priset: ”Fantastiskt”

Varje år delar föreningen Företagarna ut priset Årets företagare. På fredagen tillkännagav de att gänget bakom teknikföretaget Evolabel vinner i Mölndal.
– Det känns helt fantastiskt, säger Mattias Ackers, en av grundarna och delägarna.

Enligt Företagarna är Årets företagare ett pris som delas ut för att lyfta näringsidkare på både lokal, regional och nationell nivå.

– Vi bedömer utifrån ett antal kriterier. För det första ska det vara företag med en god ekonomi, där man har en sund tillväxt. Det är ju grunden på något sätt. Sen tittar man även på de personerna som driver företaget – hur ledarskapet är, säger Karolina Flink Berndtsson, ordförande för Företagarna i Mölndal.

Samtidigt förklarar hon att företagen även bedöms utifrån vad de benämner som hållbarhet och innovation.

– Vi kände att det var check på alla de här kriterierna, säger Ajdin Hasic, styrelseledamot i Företagarna i Mölndal.

Den som vinner i en kommun går sedan vidare till att tävla på regional nivå, och efter en utslagning där utses slutligen Årets företagare i Sverige.

Internationell marknad

De som fick priset under fredagen var Mattias Ackers, Henrik Bohre, Gerard Dijktstra och Martin Dijkstra. Tillsammans är de delägare i Evolabel, men Mattias och Henrik var de som var på plats för att ta emot utmärkelsen i företagets anläggning i Åbro.

– Vi utvecklar, tillverkar och säljer industriella etikettskrivare. Säg att du är i en livsmedelsbutik och vänder på en ost, då hittar du en klisteretikett med en streckkod, bästföredatum och innehållsdeklaration. Någonstans har ju den etiketten kommit ifrån, och vi tillverkar de maskiner som skriver ut den och sätter fast den på paket i automatiserade produktionslinjer, säger Mattias Ackers.

Det låter som en ganska nischad bransch?

– Ja, det finns tre–fyra stycken ganska stora spelare som har ungefär sju till tio procent av den globala marknaden var. De 60 till 70 procent som blir kvar delar väldigt många mindre tillverkare på.

I det branschlandskapet har Evolabel gjort sig ett namn. De säljer produkter till stora svenska företag som Estrella, Arla och Essity men de når också ut med sina varor över hela världen.

– Allt som allt tror vi att vi har ungefär två procent av världsmarknaden, säger Mattias.

Ser man till företagets siffror från förra året har de 26 anställda i bolaget, enligt sajten Allabolag. Omsättningen var knappt 119 miljoner kronor, vilket i sin tur var en ökning med 40 miljoner jämfört med 2020. Detta trots att pandemin då var inne i mer högintensiva faser.

– Vi är väldig ödmjuka för att ha klarat oss så bra under pandemin. Vårt största ben är ju livsmedelsproduktion, näst största är e-handel och tredje största är läkemedel. Alla de tre benen har gått bra även under pandemin, säger Mattias Ackers.

”Fantastiskt”

För Mattias Ackers och Henrik Bohres del var det med glädje som de tog emot utmärkelsen under fredagen.

– Det känns helt fantastiskt, att få ett kvitto på det arbete vi har lagt ner under åren – att vi har gjort något bra, säger Mattias Ackers.

– Jag ser det som ett kvitto på att den potential som vi har sett både i vår produkt och bolaget har uppmärksammats av andra – det är jätteroligt. Jag tror vi kommer växa väldigt mycket mer och bli en bra arbetsgivare för Mölndal, säger Henrik Bohre.

Familjen bakom företaget Apak blev utsedda till Årets företagare i Sverige förra året. Vad tror ni om era chanser att så småningom vinna den utmärkelsen?

– Det är väldigt svårt att veta, men vi är hoppfulla, säger Mattias Ackers och skrattar.

LÄS OCKSÅ: Mölndalstrappan håller rent i staden – vinner årets miljöpris

LÄS OCKSÅ: Flyttfågelvägens LSS-boende blir en intraprenad – då får personalen mer att säga till om

LÄS OCKSÅ: Succén i gymnasievalet: Rekordmånga sökte till Franklins i Mölndal

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Mölndals-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.