Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Här finns bästa förskolorna i Mölndal – enligt föräldrarna

Föräldrarna i Mölndal ger generellt ett gott betyg till förskolorna i kommunen – men vissa får bättre omdömen än andra, det visar den senaste förskoleenkäten.
Mölndals-Posten har listat helhetsomdömet för alla Mölndals förskolor.

De senaste fem åren har Mölndals förskolor ingått i den förskoleenkät som Göteborgsregionen genomför där tusentals vårdnadshavare berättar vad de tycker om sitt barns förskola.

Frågorna rör bland annat hur bra barnet trivs på förskolan och hur kommunikationen med pedagogerna fungerar. Föräldrarna får även ge ett helhetsomdöme genom att ange hur nöjd man är med sitt barns förskola och om man skulle rekommendera den till andra.

LÄS MER: Nya beskedet: Hela förskolan kan behöva rivas

Värderingen görs på en skala från 1 till 5 där 5 är bästa betyg.

Nu är årets resultat sammanställt och i topp ligger sex av kommunens fristående skolor, där föräldrakooperativet Vetekornet får full pott när föräldrarna får säga sitt. På sjunde plats placerar sig kommunala Lackarebäcks förskola med ett helhetsomdöme på 4,84.

– Det är roligt att få den bekräftelsen, ett kvitto på att det vi gör fungerar, säger Malin Rönnfors, rektor på förskolan.

Tusentals föräldrar tycker till

I årets rapport för 2021 har 2 045 föräldrar i kommunen svarat på enkätens frågor under perioden 18 januari till 21 februari.

Efter att resultatet sammanställts står det klart att föräldrarna i Mölndal är snäppet nöjdare än genomsnittet för hela Göteborgsregionen. Frågorna med högst betyg handlar om att föräldrarna upplever att deras barn trivs på förskolan, känner sig trygga och känner personalen.

LÄS MER: Extra miljoner till Mölndals skolor för att klara pandemin

Att föräldrakooperativet placerar sig så högt ser Anna Brügge Josefsson, verksamhetschef för förskolorna, som en direkt effekt av verksamheten i sig.

– Föräldrakooperativ innebär en större insyn och ett större engagemang i verksamheten, i den kommunala förskolan förväntas eller krävs inte det av vårdnadshavaren, säger hon.

För att öka engagemanget i de kommunala förskolorna satsar de på litteraturprofilering, där 21 av 44 förskolor ingår i dag.

– Det är något vi är väldigt stolta och glada över. I höst kommer ytterligare tre förskolor inkluderas i profilen och vi vill att de bara ska bli fler, säger hon.

LÄS MER: Mamma åtalas – hotade bränna ner sonens förskola

Pandemin har påverkat

Föräldrarna i Mölndal ger sammantaget ett högre snittbetyg i år jämfört med 2020, förutom vid två punkter i enkäten.

Färre anser att utvecklingssamtalet ger möjlighet till en god dialog kring barnets trivsel, utveckling och lärande. De känner sig även mindre välkomna att ställa frågor och komma med synpunkter än tidigare.

Anna Brügge Josefsson är verksamhetschef för förskolorna i Mölndal. Bild: Privat
Anna Brügge Josefsson är verksamhetschef för förskolorna i Mölndal. Bild: Privat

När Anna Brügge Josefsson tittar på det resultatet ser hon ett direkt samband med pandemin.

– Vi har haft ett tufft år där alla utvecklingssamtal varit på distans. Förskolan har också varit till för de friska barnen och där kan jag förstå att man tyckt det varit svårt att vara delaktig, säger Anna Brügge Josefsson.

LÄS MER: Trots protesterna – politikerna sa ja till förskolan i Hålsten

En tredjedel missnöjd med barnens utemiljö

Det som sticker ut i enkäten är att en tredjedel av alla föräldrar i Mölndal upplever att barnets förskola inte har en utemiljö som är inspirerande och inbjudande.

– Det fick vi höra redan i förra årets enkät. Nu satsats fem miljoner på att rusta upp utemiljöerna, men det är ingen quick fix. Mölndal har eftersatta äldre fastigheter med äldre gårdar, det är en utmaning, säger Anna Brugge Josefsson.

Hon ser det som glädjande att föräldrarnas omdömen åtminstone jämnats ut något i stort i kommunen.

– Det är positivt för en likvärdig förskola. Vi är glada men vi har utvecklingsområden som vi behöver bli bättre på, för det är klart att det hade varit roligast att vara bäst.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.