Här invigs jätteröret som ska rädda Mölndal från översvämningar

Prislappen för arbetet med att minska översvämningsrisken i Mölndal har vuxit betänkligt under årens lopp. Men snart kanske det är över. I fredags invigde tekniska förvaltningen och Veidekke en viktig del i projektet: den stora vattenledning som ska kunna tappa vatten ur sjöar och vattendrag vid behov.

ANNONS
|

Ett 30-tal personer, de flesta från den intresserade allmänheten och boende i närområdet, samlades kring lunchtid i fredags vid Grevedämmet. Anledningen var att kommunen bjudit in till invigningsceremoni för den så kallade hävertledning som ska hjälpa till att reglera vattenflödet från Mölndalsån vid kraftiga regnfall: ett 200 meter långt betongrör under jord.

Tanken är att ledningen vid behov ska kunna tappa vatten från Nedsjöarna i Hindås, Landvettersjön, Rådasjön och Stensjön ända ner mot Mölndalsån.

”Lösningen blev bra”

I stället för att klippa band bestod invigningen kort och gott av att Göran Werner, tekniska förvaltningens chef, tryckte på kranen. Därefter började vattnet att välla fram ur ledningens mynning; först lite försiktigt, sedan i stridare ström.

ANNONS

– Det är jätteskönt att vi har kommit så här långt. Det har varit utmaningar, med ett komplicerat bygge och med en miljödom som gjorde processen väldigt lång. Nu i efterhand kanske det är bra att det fick ta tid, eftersom lösningen blev bra. Men det kostade förstås. Att det nu kommer ut vatten på rätt ställe är härligt att se, säger Göran Werner till Mölndals-Posten efter ceremonin.

Notan för det stora översvämningsprojektet har svällt. Enbart från sommaren 2021 till januari i år ökade summan för samtliga insatser från det budgeterade 75 miljoner kronor till 228 miljoner kronor.

Åtgärdsarbeten i översvämningsprojektet

Ståloppet: Muddring, rensning, sprängning, bygge av ny gångbro.

Grevedämmet norra: Muddring, rensning, gjutning, bygge av 200 meter lång hävertledning under marken, anläggning av fiskväg.

Grevedämmet södra: Muddring, rensning, gjutning, bygge av nytt dämme.

Stensjödämme: Muddring, rensning, gjutning, bygge av nytt dämme.

Tillsammans med Härryda kommun och Göteborgs stad utformas ett prognosstyrt och samordnat styr- och regelsystem för hela Mölndalsåns vattensystem.

En stor del av det står arbetet med den enorma hävertledningen för, som nu kostar 75 miljoner kronor bara det.

– Det är en stor prislapp. Samtidigt kan man säga att de skador som uppstod i översvämningen 2006 var större än vad det här projektet har kostat. Vi måste titta hundra år framåt och det här är någonting som kommer att hålla väldigt länge.

Tufft halvår väntar

Projektledaren Daniel Nyqvist vid tekniska förvaltningen ser lättad ut i dag.

– Alla i staden har jobbat med det här i så många år nu. Jag kom in 2015, då vi var inne i domstolsprocessen. Häverten är för mig symbolen för de ändringar vi gör. Vi börjar bli klara med de stora åtgärderna, och det som finns kvar är hanterbart. Grevedämmet är nyckeln till att allt ska fungera, säger han till Mölndals-Posten.

Är du trygg nu inför nästa regnperiod?

– När vi är helt klara om ett halvår, ett år, kommer jag att känna mig tryggare än någonsin. Grejen är den att vi nu fram till årsskiftet har en tidsperiod då allt vatten ska gå genom häverten, så att vi får möjlighet att bygga om Stensjödämme och södra Grevedämmet. Då blir det extra viktigt att vi kan kommunicera tydligt och har ett bra samarbete med Göteborg och Härryda i regleringen av Mölndalsån.

Känns det tomt efter sju år?

– Nej, bara fint. Det känns som att vi nu äntligen börjar bli klara, säger Daniel Nyqvist.

LÄS MER:Ingen lösning i sikte för Gunnebo: Parkeringen översvämmad – igen

LÄS MER:Budgeten skenar för nya ån i Forsåker – 100 miljoner saknas

LÄS MER:Revisorn kräver svar om dyra vattenprojektet i Mölndalsån

ANNONS