Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Här kan nytt höghus byggas: ”Det är inte så vackert där nu”

Hundratals lägenheter, en ny butikslokal och ett hus på 12 våningar – det kan bli verklighet i Lindome om några år.
– Vi tror att man kan göra något bättre med den här platsen, säger Krister Johansson, vd för Kålltorps Projektutveckling, som vill utveckla området.

Platsen det handlar om ligger i Gastorp, längs Gamla Riksvägen i Lindome. I dag finns där bland annat en Coop-butik, en pizzeria och en tobaksaffär.

– Den här platsen vid Lindome station är inte så vacker i dag och man kan göra något med den. Det är ett ypperligt läge med närheten till pendelstationen och alla kommunikationer, säger Krister Johansson.

Han är själv född och uppvuxen i Lindome och bor fortfarande kvar på orten.

– Det har gjorts väldigt mycket i Mölndal de senaste åren och nu behöver det göras något i Lindome och Kållered, säger han.

Företagets idé är att bygga 150–200 bostäder i området. Det ska bli flera flerfamiljshus i olika höjd – varav det högsta kan bli tolv våningar.

– Det här är en central plats och då kan man bygga högre, säger Krister Johansson.

LÄS MER: De vill se en förändring i Lindome: ”Politikerna verkar inte bry sig”

Samtidigt förklarar han att bebyggelsen kommer att trappa ner mot villorna i området. De övriga bostadshusen kan bli mellan fyra och åtta våningar.

– Vi vill få till en blandning av bostadsrätter och hyresrätter.

En lång process

Kålltorps Projektutveckling har skickat in en ansökan om planbesked till Mölndals stad, och tjänstemännen har precis börjat titta på ärendet. Förslaget ska sedan upp till politikerna som beslutar om de vill gå vidare och ta fram en ny detaljplan för området.

Krister Johansson hoppas på ett positivt besked.

– I den bästa av världar kan det tas fram en detaljplan på två-tre år, och då börjar vi bygga direkt i så fall, säger han.

Elisabeth Östman är planchef på stadsbyggnadsförvaltningen i Mölndals stad. Hon räknar med att förslaget kan tas upp för beslut till politikerna i augusti. Innan dess behöver tjänstemännen se över förutsättningarna för projektet.

LÄS MER: Förslaget: Privat äldreboende och nya bostäder i Fågelsten

– Det finns flera frågor som påverkar projektets genomförbarhet som behöver analyseras inför beslut och som gäller såväl läget intill stationen och projektets innehåll. Men vår utgångspunkt är att det är väldigt positivt att exploatörer vill utveckla centrala delar av Lindome, säger hon.

Ny butikslokal

Kålltorps projektutveckling har också haft en dialog med de nuvarande fastighetsägarna i området. Tanken är att de ska köpa och riva de befintliga byggnaderna.

– Ja, dem måste vi riva. Sen kommer vi bilda en ny torgyta mitt i det här kvarteret med en ny typ av service och handel, säger Krister Johansson.

LÄS MER: Hopp om framtiden bland företagarna i Kållereds centrum – nya bostäder välkomnas

Han säger att företaget redan nu har lovat Coop en ny butikslokal på marken. Det ska även finnas plats för till exempel en restaurang och en kiosk. De planerar också för parkeringsgarage och några kontor i kvarteret.

Området ligger väldigt nära stationen, hur påverkar det planerna?

– Det finns alltid för- och nackdelar med att bygga vid en pendelstation och riskerna är buller och vibrationer, det får man ta hänsyn till när man bygger husen. Sen har vi ett riskavstånd som vi tar hänsyn till, där vi inte får bygga för nära spåren.

LÄS MER: De här vägarna kan tas över av kommunen: ”Besked i sommar”

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.