Här sker flest viltolyckor i Mölndal

Förra året inträffade över 9 000 viltolyckor i Västra Götaland och i Mölndal finns flera passager som är särskilt utsatta. Maj är en period med extra hög kollisionsrisk. Nu uppmanar länsansvariga polisen Anders Blomgren till extra vaksamhet ute på vägarna.
– Det är älgolyckorna som orsakar de flesta allvarliga personskadorna, säger han.

ANNONS
LocationMölndal|

I Sverige inträffar en viltolycka var åttonde minut och i Västra Götalandsregionen har antalet långsamt ökat under de senaste tio åren. I jämförelse med övriga landet är västkusten särskilt utsatt.

Förra året inträffade 9 641 olyckor och just nu i mitten av maj är en period med extra hög kollisionsrisk.

– Man ska vara extra vaksam när man är ute på vägarna nu. Anpassa hastigheten och stirra dig inte blind på den vita mittlinjen på vägen utan håll koll på landskapet runt omkring, säger Anders Blomgren.

LÄS MER:Patrik återupptar kampen mot vildsvinen

Han påminner om att stoppsträckan för en bil med hög hastighet kan bli riktigt lång vilket ger en ganska liten chans att undvika viltet när det dyker upp.

ANNONS

– En hastighet på 90 kilometer i timmen kräver ungefär 60 meter för att kunna stanna. Lägger man då till att det regnar, är mörkt och man har mötande ljus i ögonen då är förutsättningarna dåliga för att kunna undvika olyckan, säger Anders Blomgren.

Det är därför en god idé att känna till vilka passager som är särskilt olycksdrabbade, även att vara medveten om när under året och dygnet som djuren rör sig som mest.

”Kaotiskt med ynglingar som springer runt”

De flesta viltolyckorna är säsongsbundna till höst och vår. Under maj och juni ökar risken för olyckor eftersom klövdjuren stöter bort sina fjolårsungar för att de ska börja klara sig själva – något som inte alltid går som planerat.

– Nu blir det lite kaotiskt med mycket ynglingar som springer runt i naturen, säger Anders Blomgren.

LÄS MER:Man körde 143 på 70-väg – ville inte acceptera böter

Det är därför en hel del djur kan dyka upp på oväntade platser som lekplatser och skolgårdar så här års. Nästa topp är sen i oktober och november, vilket delvis beror på brunstperioden.

– Då är grabbarna ute och springer runt. Sen kommer också mörkret då vi människor ser mycket sämre, säger Anders Blomgren.

Man ska också vara vaksam i gryning och skymning eftersom klövdjuren är nattaktiva. En varningssignal att hålla utkik efter är viltets ögon som fungerar som reflexer av strålkastarljuset.

LÄS MER:Fartkameran på Spårhagavägen är tillbaka i fårhagen

Spårhagavägen mest utsatt

I Mölndal är de tre mest viltolycksdrabbade vägarna främst Spårhagavägen där 22 olyckor inträffat under det senaste året. På Östra Lindomevägen inträffade upp till 17 stycken och på Hällesåkersvägen tolv olyckor.

– Kombinationen mellan hög hastighet och rik viltförekomst gör vissa passager mer utsatta. Bara för att vi i Mölndal kommer närmare tätort betyder inte det att det finns mindre med vilt men trafiken ökar, säger Anders Blomgren.

Rådjur är det vanligaste viltet man stöter på ute på vägarna och på andra plats kommer vildsvinen, som bara fortsatt att öka i antal. På tredje plats ligger älgen.

– Vi ser också en ökning av dovhjort i vår region men det är med älgolyckorna vi får de flesta allvarliga personskadorna, det är då det kan bli riktigt farligt. Rådjur och vildsvin träffar i regel i motorhöjd och i bilens deformationszoner, säger Anders Blomgren.

Lagkrav att märka ut olycksplatsen

I Sandsjöbackaområdet har man nyligen installerat fler så kallade faunastängsel som grävs ner i marken för att vildsvinen inte ska kunna böka upp dem, vilket varit ett växande problem.

Om olyckan trots allt är framme är det enligt Anders Blomgren viktigt att man vet vad man ska göra. Något som många missar är till exempel att märka ut olycksplatsen för de eftersöksjägare som kallas in för att söka upp det skadade djuret.

– Du ska ringa till polisen och du ska märka ut olycksplatsen, det är man enligt lag skyldig att göra. Det är viktigt att det skadade djuret hittas för att minska lidandet, säger Anders Blomgren.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS