Här tas första spadtagen till de nya höghusen – eller i varje fall till några av deras plantor

Under fredagen bjöds flera tjänstemän, politiker och näringslivstoppar in till byggarbetsplatsen vid Mölndals bro för att närvara vid det traditionella första spadtaget. 18 våningar högt ska ett av de två nya Mimo-husen bli, det andra 11 våningar – och de kommer av allt att döma att ha minst tre trädplantor i sig.

ANNONS
|

”Alla var där” brukar man säga, och på invigningen av Mimo-bygget var det inte långt från sanningen. Kommunstyrelsens ordförande Kristian Vramsten (M) delade scen längst fram med stadsbyggnadsdirektören Björn Marklund och NCC:s två representanter, koncern-vd:n Tomas Carlsson och regionchefen Johanna Hult Rentsch.

Bygger trygghet

I publiken, som bjöds på loungemusik, smörgåsar och nypressad grönsaksjuice (troligen för att understryka hälsofilosofin bakom utformningen av husen), sågs bland andra arkitekter, tjänstemän, en representant från Sats, Platzers vd P-G Persson, samt kommunalråden Marcus Claesson (L) och Pernilla Övermark (S).

LÄS MER:De köper skyskrapan vid bron – för 1,5 miljarder

Övermark är glad över att området kring Mölndals bro nu får en välbehövlig ansiktslyftning.

– Jag har väntat länge på det här. Kanske kan det skapa mer trygghet i området, att det blir lite rörelse här. Ser man under bron är det ju lite murrigt. Vi ska förstås skapa trygghet på andra sätt också, men en del i det är att bygga trygghet, säger hon.

ANNONS

Ett miljövänligt projekt

Även på andra sidan om partiblockgränsen var det ljusa tongångar.

– Ja, det är efterlängtat, säger Marcus Claesson (L).

Varför det?

– När jag tillträdde som kommunalråd 2010 var det här det första projektet som jag satt i styrgruppen för. Höghus är miljövänliga. Man återanvänder infrastruktur och får många människor nära varandra. Det är då det händer. Vi träffas, samarbetar och kommer på nya idéer tillsammans.

LÄS MER:Nu byggs ett höghus med 18 våningar i Mölndals innerstad

Om det resonemanget stämmer lär det bli en hel uppsjö idéer som kläcks i Mimo-byggnaderna, som väntas rymma 33 000 kvadratmeter kontorslandskap. Det är nästan fem fotbollsplaner.

Annorlunda ceremoni

I stället för ett sedvanligt spadtag fick flera av hedersgästerna skyffla jord i krukorna till tre träd som ska placeras i husen när de står färdigbyggda 2024. Stadsbyggnadschefen Björn Marklund sade på en rak fråga från konferencieren Johanna Hult Rentsch (NCC) att hans träd representerade den hållbara staden där man får ihop sitt livspussel.

LÄS MER:Politikerna är positiva till höghus i Lindome: “Behöver hända något”

– Det är ett slitet begrepp, men jag tror verkligen på det här. Bättre kommunikationshubb, rent kollektivtrafiksmässigt, går inte att få, tillade han.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS