Det pågår en fortsatt tuff kamp mot pandemin på sjukhusen i Västra Götaland. Arkivbild.
Det pågår en fortsatt tuff kamp mot pandemin på sjukhusen i Västra Götaland. Arkivbild. Bild: Robin Aron

Högt tryck på iva – nya coronafallen ökar i VGR

Minskningen under påskveckorna tycks ha varit tillfällig. De nya coronafallen i Västra Götaland ökar, samtidigt som trycket på intensivvården är högre än länge.

ANNONS
|

Förra veckan upptäcktes 6 953 nya fall av covid-19 i regionen. Det är en ökning med cirka nio procent mot veckan innan och den totalt sett fjärde högsta veckonoteringen under hela pandemin.

De två veckorna dessförinnan har antalet nya fall minskat i regionen. Påsken tros ha påverkat då, bland annat genom att färre testat sig för covid-19.

LÄS MER:Efter stängningen av daglig verksamhet – nu är Jonas tillbaka på jobbet

Nu, när veckan varit fullständig utan särskilda helgdagar, ökar alltså fallen på nytt. En utveckling som smittskyddsläkare Thomas Wahlberg anade redan i slutet av förra veckan.

– Just därför är det oerhört viktigt att vi följer de jättetuffa skärpta regionala råden i Västra Götaland, sade han då.

ANNONS

Fler med corona på iva

Inom sjukvården är läget fortsatt ansträngt, och de senaste dagarna har covid-19-patienterna i behov av intensivvård blivit fler.

Under måndagen vårdades 71 personer på iva i Västra Götaland – det högsta antalet sedan den andra vågen i mitten av januari. Det speglar ett fortsatt allvarligt läge i pandemin.

LÄS MER:Efter larmet: Vårdcentralerna i Mölndal försäkrar att coronavaccinet injiceras rätt

Patienter minskar på Sahlgrenska

Vårdbehovet för sjukdomen har å andra sidan inte fölt någon tydlig trend i hela regionen. På Sahlgrenska universitetssjukhuset har exempelvis covid-19-patienterna minskat den senaste veckan, medan sjukhuset intensivvårdsavdelningar inte sett samma utveckling.

Tisdagens uppdatering visar att 67 covid-19-patienter nu får intensivvård, och totalt 357 vårdas på regionens sjukhus.

ANNONS