Högt tryck på odlingslotter i Mölndal – Gabriela fick vänta i sex år

I kön till Axgatans odlingslotter står det runt 100 personer. Den nystartade föreningen har mycket att ta tag i.
– Många vill odla men det finns igen plats. Det finns personer som har haft sina lotter i 26 år, berättar Gabriela Cojocariu.

ANNONS
|

Gabriela Cojocariu åt zucchini hela förra sommaren. Hennes plantor på odlingslotten levererade över 100 zucchinis under hennes första odlingssommar. Lotten som ligger på Axgatan i Bifrost har hon väntat länge på. 2014 ställde hon sig i kön och sommaren 2020 var det hennes tur.

– För flera år sedan såg jag grannar med massa grönsaker i famnen och undrade var grönsakerna kom ifrån, berättar Gabriela Cojocariu.

LÄS MER:Anette lämnade Mölndal – har blivit stor trädgårdsprofil från sin gård i Skåne

När Gabriela såg grannarna blev hon nyfiken och ställde sig kvickt i kön till en lott. När hon sex år senare fick ett samtal från Axgatans odlarförening hade hon glömt bort att hon ens stod i kön.

ANNONS

– Jag fick en dag på mig att bestämma mig. Det gick jättesnabbt, berättar Gabriela Cojocariu.

Att det är lång väntetid för att få hyra en lott tror Gabriela Cojocariu beror på att många har sina lotter under en lång tidsperiod. Samtidigt förstår hon varför det är så populärt.

– Det är så nyttigt för hela kroppen. Det är som gymnastik för både kroppen och för hjärnan. När något som jag själv har odlat börjar växa blir jag lycklig.

”Är det billigt är det väl färre som bryr sig”

Under 2020 krävdes i genomsnitt drygt sex år för att få en hyresrätt via Boplats i Mölndal. För Gabriela var kötiden till att få en odlingslott i Bifrost alltså nästan exakt lika lång.

Rosmari Fulltorp arbetar på fastighetsförvaltningen i Mölndals stad och var tidigare en av dem som bland annat arbetade med Axgatans odlingslotter. I augusti 2020, efter många diskussioner, blev det klart att fastighetsavdelningen inte längre skulle vara ansvariga.

– Vi har ju inget odlingsintresse, det blev så mycket arbete för oss att ombesörja över 100 hyresgäster, berättar Rosmari Fulltorp.

Även Rosmari Fulltorp tror att kötiden varit så lång på grund av att det inte funnits någon tidsbegränsning för hur länge man får lov att hyra lotten.

– De flesta som har en lott har haft den sedan tidernas begynnelse, säger Rosmari Fulltorp.

Hon lägger till:

– Hyran låg på 100 kronor i månaden. När det är billigt är det väl färre som bryr sig om hur det ser ut på lotten. Det är klart att det kan sticka i ögonen på de som står i kö och verkligen är intresserade.

LÄS MER:Efter sju års funderande – så fick Nils billigare el från solen

110 odlingslotter

Sandra Johansson, som sitter i styrelsen för Axgatans odlarförening, ser att det är ett högt tryck från odlingsfantaster i Mölndal. Föreningen tog över ansvaret för de 110 odlingslotterna i augusti förra året och det är nu den tekniska förvaltningen som har hand om själva marken.

Sedan föreningen startade har Sandra Johansson haft mycket att göra.

– Vi har haft jättemycket att rodda i. Tidigare fanns det kanske inte tillräckligt med resurser eller kapacitet för att hantera alla odlingslotter, berättar Sandra Johansson.

Sandra Johansson är själv intresserad av odling och har en egen lott i Bifrost.
Sandra Johansson är själv intresserad av odling och har en egen lott i Bifrost. Bild: Sandra Johansson

LÄS MER:Succe för Mölndalsbullar till årets kosläpp

Vidtagit åtgärder

Föreningen insåg snabbt att det var mycket som behövde göras. För att minska på kötiden har de till exempel tagit fram nya ordningsregler där det framgår att lotten behöver skötas om ordentligt för att hyresgästen ska få lov att ha kvar den. Det kommer även bara gå att hyra en lott i taget och årsavgiften kommer ligga på 200 kronor.

– Vi har även diskuterat om vi ska försöka fixa fler lotter eller lösa gemensamma odlingsbäddar, säger Sandra Johansson.

Hon fortsätter:

– Nu är det ju en odlingsboom, men vad händer när det inte är en boom längre? Hur ska vi hantera det då? Det är mycket som vi behöver tänka på, berättar Sandra Johansson.

LÄS MER:Gröna Bladverk slog omsättningsrekord 2020: ”Marknaden är enorm”

Odlingslotter i Mölndal

Bifrost: Finns 110 lotter som är mellan 40-60 kvadratmeter stora.

Lindevi: I dalen vid Hällesåkersvägen finns det cirka 60 lotter som är runt 100 kvadratmeter stora.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS