Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Hönsutställning lockade hundratals besökare

Stora, små, indiska, nakenhalsade och många, många fler hönor deltog i en utställning som arrangerades på Lindome bågskytteklubb under helgen. Nu märker arrangörerna en ny trend bland besökarna.

Utanför Lindome bågskytteklubb är det fullt med bilar på parkeringen. Intresset för höns är stort och har lockat många besökare. Klubben som är en bit från vägen ligger isolerat och det är lugnt och tyst – utanför. Inomhus är det ett strukturerat kaos ljudmässigt när cirka 200 djur gör sig hörda samtidigt.

– Det är stora som små hönor, ankor och så är det en gås, säger Karin Käck som ställer ut och är medlem i Knallebygdens rasfjäderfäförening som arrangerar utställningen.

LÄS MER: Nya våtmarker i Mölndal – bra för den biologiska mångfalden

Max 100 poäng

Det är 16 deltagare som ställer ut och varje höna och djur bedöms efter olika kriterier av tre danska domare. De olika kriterierna är värda olika poäng men sammanlagt kan djuret få 100.

– De tittar bland annat på hur de står i burarna, vad de har för kroppsform och vad de väger.

Längst fram i lokalen framför alla andra burar står den höna som fått mest poäng – 97 av 100. Den är svart och har en röd kam.

LÄS MER: Fågelskådning har blivit hett – här är bästa tipsen för nybörjare

– Inför sådana här utställningar är det vanligt att man tvättar hönorna innan och använder sätt för att framhäva hönan så mycket som möjligt, säger Karin Käck som själv ställer ut en svartvit höna med rött ansikte.

Ny trend

Karin Käck har varit med i föreningen i flera år och hon menar på att hon ser en ny trend bland besökarna som under lördagen mättes upp till 150 stycken.

– Intresset för att ha hönor hemma har ökat och vi tror att det beror på pandemin. Då har många varit hemma och fixat i sina hem och då blommar intresset för hönor.

I lokalen är det många besökare i olika åldrar. Vid en höna vars utseende Karin Käck beskriver som ”nästan som ett rovdjur” står Inge Johansson med sin son Niklas Johansson. De är på utställningen för att hitta inspiration då de ännu inte äger någon höna.

LÄS MER: Travsportens milstolpe – blir förbjudet att driva med spö

– Man har fått upp ögonen nu när man har varit hemma och sen är det ju en fråga om miljö också, säger Inge som hänvisar till den ekologiska aspekten i att egenproducera.

Skönhetsproblem

Även sonen Niklas har fått upp intresset och han har till och med skaffat ett hönshus som nu står obebott.

– Det enda som fattas nu är höns och staket.

Inge och Niklas spanar vidare och går från bur till bur och imponeras av de olika djuren. Kanske så mycket att det ligger i fatet för hönorna.

– Man vill ha en höna och tupp som inte bara är vackra utan som ska klara av lite också, skrattar Inge Johansson.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.