Fredrik Hofflander skriver om det påstådda men också ifrågasatta Tiktok-fenomenet Tafsardagen.
Fredrik Hofflander skriver om det påstådda men också ifrågasatta Tiktok-fenomenet Tafsardagen. Bild: Isabella Persson

Halvsanningar är ett dåligt sätt att bekämpa sexuella ofredanden

Polisens varning för Tafsardagen lät skrämmande. Men hade den någon förankring i verkligheten? Det är högst tveksamt.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Plötsligt blev Tafsardagen ett begrepp på var svensks läppar. När den ska äga rum finns det skilda uppgifter om men torsdagen den 15 april är tydligen det vanligaste budet.

Det var i lördags som polisen gick ut med en nationell varning om en påstådd utmaning som for fram med alarmerande hastighet på sociala medier. Särskilt på den unga generationens favoritarena Tiktok.

Utmaningen uppgavs bestå i att tafsa på en tjej, filma övergreppet och publicera videon. Ett både vidrigt och olagligt koncept förstås och fullt logiskt spred sig polisens varning som en löpeld över landet.

Snart sagt varje nyhetssajt, tv-kanal och tidning tog upp frågan. Jodå, Mölndals-Posten också.

ANNONS

LÄS MER: Polisen självkritisk gällande ”tafsardagen”: ”Vi skulle ha varit tydligare”

Problemet var bara det här: Existerade utmaningen i verkligheten? Som den ansvarstagande far jag är förhörde jag min tolvåring och hans två klasskamrater i lördags kväll.

– Har ni hört talas om Tafsardagen?

– Ja! svarade alla tre i kör.

Aha, tänkte jag. Polisens skrämmande varning stämde alltså.

Men efter några följdfrågor till sonen och kompisarna blev jag mer tveksam. Ingen av dem hade sett något filmklipp där det uppmanades till tafsande. Däremot många filmklipp där polisens varning spreds och där Tiktok-användare förfasade sig över utmaningen.

LÄS MER:Jag erkänner – jag har blivit en grinig gammal gubbe

Nu står det alltmer klart att Tafsardagen verkar ha varit en modern vandringssägen. Fortfarande finns inga skärmdumpar på utmaningen, inga uppgifter på hur många den har nått och så vitt vi känner till inga polisanmälningar. Journalisten och källkritikgurun Jack Werner konstaterade i P3 Nyheter att polisens varning nog har etablerat begreppet Tafsardagen betydligt mer effektivt än något eventuellt enstaka Tiktok-klipp (om det nu över huvud taget funnits sådana).

Nu medger polisen att den där nationella varningen nog inte var helt klockrent genomförd. Men Lena Larsson, gruppchef på Nationellt it-brottscentrum, säger också till P3 Nyheter att det kanske ändå inte var helt fel att lyfta frågan.

– Kan vi på något sätt bidra till att ungdomar inte begår brott mot varandra, inte utsätter varandra för sexuella övergrepp, då kommer vi att fortsätta informera om det, säger hon.

LÄS MER:Snart tre veckor med sajten och appen – det verkar som att ni gillar dem

Jag hoppas att Lena Larsson tänker om när det gäller det där sista. Visst är det exceptionellt viktigt att motverka sexuella ofredanden – men att göra det med lös ryktesspridning är nog ingen god idé om man är en rättsvårdande statlig myndighet.

Och till dig som tycker att denne ansvarige utgivare för Mölndals-Posten möjligen kastar sten i glashus – ja, visst är det så i någon mån. Att strunta i att vidareförmedla officiella polisiära varningar är sannerligen inte det lättaste, men helt säkert kommer även vi och våra journalistkollegor ta lärdom av Tafsardagen.

ANNONS