Hampus hittades död vid Stensjön – familj och vänner tog ett sista farväl

Musik var det bästa som Hampus Santala visste. Han blev bara 25 år gammal och under begravningen i Stensjökyrkan var musiken central när familj och vänner sa farväl.

ANNONS
|

Mölndals-Posten skrev i början av året om den sökinsats som till slut ledde till att Hampus hittades. Han hade då inte hörts av sedan slutet av november. Hans pappa Rickard anade tidigt oråd och gjorde en polisanmälan. Även Missing People kontaktades och lappar sattes upp i östra Mölndal där Hampus både bodde och vandrade i skogarna.

”Oerhört fridfull plats”

9 januari, i samband med en stor sökinsats, fann några vänner till familjen Hampus. Han hittades på en höjd mellan Gunnebo slott och Stensjön med utsikt mot hemmet där Hampus växte upp med pappa Rickard. Utredningen visade att Hampus dog av förfrysning (hypotermi) och att han vid tillfället var påverkad av narkotika.

ANNONS

– Jag fick följa med till den platsen. En oerhört fridfull plats, säger prästen Joel Göranson under begravningens griftetal.

”Minns allt det fina”

Familj och vänner hade slutit upp i Stensjökyrkan. Blommor och Hampus gitarrer återfanns längst fram i kyrkan liksom den vita urnan med inskriptionen ”Forever free”. En av blomsteruppsättningarna, gjord av Rickards sambo Maria, var dessutom formad som en gitarr av röda rosor.

– Det känns bra ändå. Idag firar vi livet och minns allt det fina som varit. Det är så som Hampus själv hade velat ha det, inte att vi skulle sörja hans bortgång, säger Rickard Santala.

”Bästa Hampus visste”

Vidare i talet tog prästen upp Missing Peoples ledord – alla ska hem. Och på ett självklart sätt genomsyrade de orden begravningsakten. Psalmer varvades med den gitarrbaserade rockmusik som Hampus tyckte om så att Doctor Doctor av UFO följdes av Blott en dag kändes inget annat än logiskt.

– Musik var det bästa Hampus visste och bilden vi har på honom är tagen hemma hos oss – med Stensjön i bakgrunden, säger Rickard som själv spelade gitarr under avskedet.

Begravningsakten avslutades med en instrumental version av Somewhere over the rainbow innan merparten av de som anslutit till kyrkan också fortsatte till urnsättningen på Kikås kyrkogård.

På Hampus gravsten står det: ”Your soul is music and the music will never die”.

LÄS MER:Avliden person hittad vid Stensjön

LÄS MER:Pappan till den försvunne Mölndalsbon: ”Inget tvivel att det är han”

LÄS MER:Många fina minnen när Mölndalsborna vallfärdade till Kikås kyrkogård

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS