Mannen stoppades på Söderleden i Mölndal. Även denna gång utan att kunna uppvisa giltigt körkort.
Mannen stoppades på Söderleden i Mölndal. Även denna gång utan att kunna uppvisa giltigt körkort. Bild: Martin Björklund

Han körde utan körkort i 25 år – stoppades på Söderleden

Trots tidigare domar så fortsatte mannen att köra bil utan att kunna visa upp ett giltigt körkort. I april stoppades han på Söderleden – den resan blev kostsam.

ANNONS
|

År 2000 åtalades mannen, en göteborgare i 50-årsåldern, för olovlig körning. Den gången visade han upp ett grekiskt körkort som domstolen konstaterade var falskt. Men på grund av vad tingsrätten ansåg var bristande uppsåt så frikändes han från brott och fick tillbaka körkortet.

Har fortsatt köra

I förhör har mannen sagt att körkortet utfärdades i Grekland 1997–98. Men svaret från den grekiska transportmyndigheten har varit att någon giltig handling aldrig har utlämnats till göteborgaren.

Ändå verkar mannen ha fortsatt köra bil. Tidigare i år dömdes han för såväl brukande av falsk urkund som hastighetsöverträdelse och grov olovlig körning efter en biltur i Göteborg i juni 2021. Och i april i år stoppade polisen honom på nytt. Detta under en bilfärd på Söderleden i Mölndal.

ANNONS

– Jag har ett körkort. Det har blivit utrett en gång, säger mannen i förhör och nekar till brott.

Förvaras i bankfack

Vidare berättar han för polisen att det körkort som han säger sig ha tagit i Grekland inte finns med när han kör. Istället förvarar han det i ett bankfack.

– Anser det vara en värdehandling. Jag vet att jag måste ha med det men jag har inte det.

Mannen uppmanades att uppvisa sitt körkort på en polisstation, men det gjorde han aldrig. Så istället åtalades han för grov olovlig körning.

Nu dömer Göteborgs tingsrätt honom till 50 dagsböter och sammanlagt ska göteborgaren betala 30 500 kronor.

LÄS MER:Därför ska buss 25 inte längre köra mellan Balltorp och Mölndals innerstad

LÄS MER:Biltjuven togs på bar gärning vid Rådasjön – nu döms han

LÄS MER:Bilisten körde vingligt vid Åbromotet – hade starköl i sidofacket

ANNONS