Handlarparet nobbar Mölndal – kommer inte driva Hemköp i Innerstaden

Handlarparet Thomas och Camilla Axell har hoppat av rollen som butiksägare för nya Hemköp i Mölndals innerstad. Matbutiken, som öppnar upp sina dörrar för allmänheten i september, kommer nu att drivas centralt av Hemköpskedjan.
– Vi fick tacka nej till vad vi har kallat vårt livs chans, säger Thomas Axell.

ANNONS
LocationMölndal|
|

I januari 2023 kom beskedet om att handlarna Thomas Axell och Camilla Axell blir butiksägare för Hemköps nya flaggskeppsbutik i centrala Mölndal. Ett år senare, våren 2024, berättar handlarparet att de har valt att tacka nej till att driva butiken på Brogatan.

– Detta var något vi värkte fram. Vi har jobbat med den nya butiken i Mölndal i 2–3 år. Det har varit fantastiskt kul, men vi behövde fatta ett beslut där vi prioriterade oss själva och vår andra butik i Torslanda. Många kunder där har varit ledsna över att vi skulle lämna och då riskerar vi vår nuvarande butik, berättar Thomas Axell.

ANNONS

Fick tacka nej till sitt livs chans

Handlarna, som sedan 2017 med framgång driver Hemköp Torslanda, har känt sig splittrade mellan de två butikerna.

– Vi fick tacka nej till vad vi har kallat vårt livs chans. Det har varit ett av de värsta besluten. Men vi har inte ångrat att vi påbörjade detta arbetet en enda dag. Vi var förbi i Mölndal i går (söndag) och det var med glädje vi kunde se att alla kylar satt på plats. Nu kommer vi att applådera butiken på avstånd och komma dit med blommor på öppningsdagen, säger Thomas Axell.

Var det svårt att berätta om ert beslut för Hemköpskedjan?

– Det är klart att det var en klump i magen när vi skulle ha det mötet. Sätter jag någon i klistret nu? Men vi fick till ett jättebra möte och de var förstående, så all cred till dem. Mycket är ju redan gjort, så de behövde inte börja om från noll.

Hur ser framtiden ut för er nu när ni har tackat nej till butiken i Mölndal?

– Ja jösses vad mycket tid det blev över. Vi hade planerat att ägna hela sommaren till butiksöppningen. Vi har fått så mycket energi över att rikta till butiken i Torslanda.

Butiken blir centralägd

Efter handlarparets besked om att de inte längre kommer att driva butiken i Mölndal har matbutikskoncernen gått ut med att de själva kommer att driva butiken. I dag finns det 202 Hemköpsbutiker runt om i landet, varav 66 är egenägda och 136 handlarägda, enligt Axfoods hemsida.

”Vi har kommit fram till att vi istället kommer att driva den nya Hemköpsbutiken i Mölndal i egen regi när den öppnar. Så nu ser vi fram emot att sätta de sista detaljerna i vad som kommer att bli en riktigt fin butik”, meddelar Hemköps kommunikationschef Jenny Pedérsen i ett mejl till Dagligvarunytt.

Förutom ägarbytet så har historien om det nya Hemköp i Mölndal kantats av fler oklarheter, bland annat när butiken är tänkt att öppna. Initialt gick de tidigare ägarna ut med att mataffären skulle slå upp dörrarna redan innan sommaren 2024. Trots att den nya butiken på Brogatan ännu inte har dragit i gång sin verksamhet så har man nu spikat ett öppningsdatum.

Sarah Pennycook, fastighetsutvecklare på NCC Property Development Väst.
Sarah Pennycook, fastighetsutvecklare på NCC Property Development Väst. Bild: Press

– Hemköp får tillträde till sin lokal nu på måndag och har själva gått ut med att de öppnar 16 september. I september börjar även de övriga hyresgästerna flytta in i byggnaden, säger Sarah Pennycook, fastighetsutvecklare på NCC Property Development Väst.

ANNONS