Här är bilderna från norrskenet i Mölndal: ”Var mäktigt”

Under både söndags- och måndagskvällen lös norrskenet över Mölndal. Ett fenomen som inte är så vanligt så här långt söderut.
– Kommer man söder om Stockholm blir det ovanligare, säger Urban Brändström, optisk norrskensforskare vid Institutet för Rymdfysik.

ANNONS
|

Har du fotat norrskenet? Skicka gärna in dina bilder till redaktion@molndalsposten.se så publicerar vi dem.

En som var på plats för att fota och fick uppleva norrskenet på söndagen var Janina Berggren. För henne var det första gången hon såg ett sådant, något hon längtat efter.

– Jag har länge velat åka upp till Norrland för att se det på riktigt, men jag behövde inte åka längre än till Hällesåker (skratt).

Vad tyckte du om upplevelsen?

– Det var mäktigt. Det var jättefräckt att få uppleva något sådant här, även om det inte var det där dansande norrskenet som man har sett uppifrån Norrland.

ANNONS

Janina Berggren är mäklare men också fotograf. Hon passar på att skicka med ett tips till personer som vill se norrskenet, då det kan vara svårt med blotta ögat.

– Jag tror att det hjälper att bara plocka upp mobilkameran. Inte för att nödvändigtvis få en bra bild, men för att kunna se norrskenet.

Även Tina Eriksson lyckades fånga det ovanliga fenomenet på bild.

– Det var en häftig upplevelse såklart, tänk att vi kan se norrsken här i Göteborg, skriver hon till tidningen.

Ovanligare söderut

Urban Brändström är optisk norrskensforskare vid Institutet för Rymdfysik i Kiruna. Han förklarar att solen kastar ut moln av laddade partiklar, som sedan krockar med olika atomer högt upp i atmosfären.

Efter ett tag lämnar atomerna tillbaka rörelseenergin de fick i kollisionen och skickar ut en ljuspartikel. Ljuset som bildas är norrskenet och via färgen på ljusskenet kan han se vilka partiklar och atomer som krockat. Fenomenet är dock inte är lika vanligt söderut.

– Mellan tummen och pekfingret har vi någon form av norrsken varje natt i Kiruna. I Stockholm sker det kanske en gång i månaden eller så. Men då ska man också veta att man måste ha klar himmel för att kunna se det. Kommer man söder om Stockholm blir det naturligtvis ovanligare. Om man är i Skåne kanske det sker någon enstaka gång per år, säger Urban Brändström.

Att det blir norrsken påverkas dock inte av jordens klimat.

– Nej. Detta är i rymden, det är som lägst på 80 kilometers höjd. Det är långt ovanför alla klimatsystem och så. Detta handlar om rymdväder och det kan också ha konsekvenser för oss eftersom det kan slå ut satelliter, GPS kan fungera sämre och man kan få strömavbrott. 2003 var det 50 000 abonnenter utan ström i Malmö till exempel. 1989 var sex miljoner utan ström i Kanada ett bra tag efter en kraftig solstorm.

Två nätter i rad

Solstormar mäts på en femgradig skala, men den nuvarande ska inte vara särskilt oroväckande.

– Detta är ungefär en tvåa till trea på en femgradig skala. Om det är en fyra eller femma kan det börja hända saker. 2003 hade vi som sagt en mycket kraftig solstorm och då fick vi också lite elavbrott och störningar på olika sätt för kraftnäten. Men för det mesta blir det bara vackert norrsken.

Efter söndagens ljusshow fanns förhoppningar om att skenet skulle gå att se igen under måndagskvällen. Så blev det.

– Det kan bli fint i natt också. Jag törs inte spekulera hur långt söderut norrskenet kommer att gå, men det kan mycket väl komma en bra bit söderut. Sedan kommer det förmodligen att lugna ner sig, sa Urban Brändström på måndagen.

LÄS MER:Två Mölndalsbagare tävlar om att bli Sveriges juniormästare

LÄS MER:Pingstkyrkans och Lindomes second hand butiker skänker pengar till Turkiet och Syrien

LÄS MER:Så blir vädret under februaris sista dagar – sol och plusgrader

ANNONS