Här får de äldre åka utomlands för en stund – när de vill

Ett nytt solrum ger de äldre på Brattåsgården möjligheten att ligga och slappa i solen med en drink i handen. Hittills verkar satsningen vara en ren succé.
– Ingen stress, bara fågelkvitter, säger Barbro Andersson, boende på Brattåsgården.

ANNONS
|

Barbro Andersson får på sig ett par solglasögon och enhetschefen Yadgar Zuhdi slår på sollamporna till ”Bali”.

– Det är så tyst och lugnt här, man kan bara sitta och lyssna på vågorna. Underbart, säger Barbro Andersson som bor på Brattåsgårdens äldreboende.

Rummet vi har kommit in i är ett solrum. På två av väggarna sträcker en sandstrand med knallblått hav ut sig och på golvet står trädgårdsmöbler med mjuka kuddar. Till vänstern om dörren har det byggts upp en liten bar med detaljer av bambupinnar och ovanför hänger murgröna ner.

Bra mot depression

Satsningen som gjorts möjlig genom extra bidrag till äldreboendet invigdes i september.

ANNONS

– Syftet är att våra äldre ska få solljuset och komma in till en annan miljö. Forskning har visat att det här ljuset och värmen är bra mot till exempel depression och man blir lugn, säger Yadgar Zuhdi.

Kidist Gebeyehu, en av äldreboendets hälsoinspiratörer, berättar hur en av de äldre hon är kontaktperson till njöt när solrummet invigdes.

– Han blev direkt lugn och man såg att han uppskattade det. Han började också direkt att prata på sitt modersmål, som att han kände sig hemma i värmen, säger hon med ett stort leende.

Solrummet har hittills varit väldigt populärt hos de äldre. Att få byta miljö för en stund värderas högt.

– Det är så tyst och lugnt här inne. Det är tyst även uppe på avdelningen men här är det inte samma tystnad. Det är inga telefoner som ringer och ingen stress, bara fågelkvitter, säger Barbro Andersson och dricker ur sitt smoothieglas.

Gör gott för alla

Fässbergs äldreboende i Mölndal har ett liknande solrum. Därifrån fick de inspirationen och till slut sökte de bidrag för att kunna bekosta solrummet. Yadgar Zuhdi kan inte säga exakt hur mycket det kostade, men det handlar om över 100 000 kronor.

– Det var värt alla pengar! Det gör verkligen vardagen för alla lite annorlunda och gör gott både för våra brukare och personalen. Men det nyttjas också av dagverksamheten som vi har i huset.

När familjerna till de som bor på Brattåsgården hälsar på kan de dessutom boka solrummet och sitta där och umgås. Förutom det så har även personalen kunnat vara i solrummet när det står ledigt och inte är bokat för aktiviteter för de boende.

– Vi brukar faktiskt sitta här när vi har våra möten då vi planerar månadens aktiviteter, säger Sara Karlsson, hälsoinspiratör och aktivitetsombud.

– Det känns nästan som att hjärnan fungerar bättre, vi blir kreativa av att få sitta någon helt annanstans, säger Kidist Gebeyehu.

Ska nyttjas flitigare

Yadgar Zuhdi berättar att solrummet dock inte har utnyttjats riktigt så mycket som de hoppats än så länge.

– Nu har det fortfarande varit ganska enkelt att komma ut. Men i vinter när det blir kallt och inte är så mycket sol ute så kommer det här verkligen att behövas, säger hon.

Nu när de hunnit ha solrummet i drygt två månader ska personalen bara komma ihåg att det faktiskt finns. För en stund i solen verkar göra gott för alla.

– Vi har även varit här med några äldre som har demens, och man märker direkt att de kommer in i ett lugn här inne, säger Yadgar Zuhdi.

ANNONS