Här invigs 100-årskalaset: ”En hyllning”

Under lördagseftermiddagen invigdes Mölndalsdagarna i stadshusparken. Från den stora scenen bjöds det på musik, tal och skratt. De som hittade dit fick även ta del av firandets jubileumslåt.

ANNONS

Bänkraderna var helt fyllda framför den stora festivalscenen i stadshusparken när Mölndalsdagarna invigdes. En strålande junisol hängde över de tusentals människor som hade samlats där.

Först ut på scen vid invigningen var kommunalrådet Merjem Maslo och stadsdirektören Mio Saba Sjösten.

– Låt vårt firande vara en hyllning till alla de som kämpat för det goda livet som vi har idag, säger Merjem Maslo, och strax därefter skjuts guldkonfetti ut från sidan av scenen.

Med de orden var firandet i i gång.

En flytväst

Efter öppningstalet kom komikern och kalasets konferencier Per Andersson ut på scenen.

– Jag ska vara er flytväst i Mölndalsån, er sulky på Åbytravet, er jägermeister på John Scott’s, säger Pär Andersson om sitt uppdrag att lotsa besökarna genom firandet, samtidigt som publiken skrattar.

Snabbt därefter följde flera musikakter, och under den följande timmen fick åhörarna bland annat lyssna till musiknummer framförda av Musikskolan i Mölndal och Kulturskolan.

Jubileumslåten

Ungefär vid klockan 17.00 framfördes även Mölndalsdagarnas jubileumslåt, Typiskt Mölndal. Den är skriven av teatergruppen Teater Glädje, vilket i sin tur är en daglig verksamhet i Mölndal.

– Vi fick frågan av staden att skriva jubileumslåten, säger Jonna Andersson, en av de som lett teatergruppens låtskrivarprojekt, och fortsätter:

– Vi har frågat skådespelarna i teatergruppen om olika platser i Mölndal, sen har vi satt ihop texten utifrån vad de har berättat.

Den som lyssnar till Typiskt Mölndal får därmed följa med på en resa genom Mölndal, men utan att skriva på näsan om vilka platser som förekommer i den.

– Vi sjunger om Gunnebo till exempel, vi sjunger om det som ett slott från Verkligheten, säger Jonna Andersson.

"Toppenkul”

Efter att ha klivit av scenen var skådespelarna från Teater Glädje nöjda med sitt framträdande.

– Det var toppenkul, säger Sofia Zackrisson, medlem i Teater Glädje.

Att uppträda för en så stor publik var dock lite nervöst för vissa.

– Det kändes lite pirrigt i början – man hade fjärilar i magen. Jag har ju inte gjort något sånt här tidigare, säger Fredrik Landén, medlem i Teater Glädje.

Liselotte Olausson tog dock storleken på evenemanget med ro.

– Jag tyckte det gick jättebra, och det kändes bra på scenen. Jag är van vid det här, säger hon.

LÄS MER:Teater Glädje har gjort Mölndals officiella låt – se videon här

LÄS MER:Mölndal 100 år – därför firar vi

LÄS MER:Mölndalsdagarna bjuder på fullspäckat program

ANNONS