Har vip-kö till Västsveriges mest eftertraktade bakverk

Festfixarens långa samarbete med kexfabriken innebär bland annat en förtur på baddare.
– Klart man ska äta baddare, säger Martin Andersson.

ANNONS
|

När Göteborgs kex i Kungälv än en gång öppnade för att sälja baddare var det många som inte villa missa chansen.

Strax före öppningsdags klockan tio på måndagen ringlade kön lång på gångbanan, men för festfixaren Martin Andersson från Mölndal var det lättare.

– Jag har haft möjlighet att inte behöva köa. Så det är lite vip för mig, säger han.

Den mångåriga festfixaren har flera gånger anlitats av kexfabriken, bland annat till firmafesterna, och vid de senaste baddarförsäljningarna han ordnat med tält. Det ger honom förtur på bakverken.

– Senast i december då jag var där och byggde tält. Det var 300 meter kö. Då satt vi i bilen och åt, runt fem baddare blev det, då var man mätt, säger han.

ANNONS

Fakta: Baddare

Baddare är en klassiker som nått närmast kultstatus i kexvärlden.

De ingår inte längre i Göteborgs kex grundutbud men ibland drar de igång tillverkningen tillfälligt.

Senast de såldes ”för sista gången” var i december 2021. Nu har ytterligare en omgång tagits fram till nationaldagen.

För den som inte smakat är det gjort på två frasiga rån med arraksskum som doppats i choklad.

Bakverket kan med fördel frysas, och många föredrar den så i halvfryst form.

Källa: Göteborgs kex med flera.

Skämt om ”hundra påsar”

För den som läst på Martins Facebook-sida att han köpt hundra påsar baddare så kan MP avslöja att det inte riktigt stämmer, det hela var ett skämt. Han har också kvar påsar i frysen sen försäljningen i december.

– Jag har många vänner som älskar baddare så jag tyckte det var lite kul. Jag har inga hundra, men ska nog köpa några påsar senare när jag åker dit. säger han.

Martin Andersson driver festföretaget Tre gubbar i Kungälv som under pandemiåren haft det kämpigt. Nu har vinden vänt igen och bokningarna har strömmat in.

– Vi har jobbat så mycket, dygnet runt egentligen. Den första riktiga toppen var nu under studenten veckan som var. Sen är hela sommaren i princip fullbokad, säger han.

Efter måndagens gig blev det också ett litet inköp för att fylla upp lagret i frysen.

Vad är så speciellt med baddare?

– Så har det alltid varit. Ända sedan man hade tagit eget körkort så kollade man kexfabriken; hade de baddare eller inte – och det hade de aldrig. Det är lite tradition duvet.

LÄS MER:Drömmen: Att få smaka Baddare en gång till

ANNONS