Hästfest på Åbytravet när Westcoast Equestrian Week håller sin första upplaga

Sedan i tisdags har det varit full fart med ridsport på Åbytravet. Den här veckan hålls nämligen den första upplagan av Westcoast Equestrian Week.

ANNONS

För den som är hästintresserad brukar Åbytravet vara en given plats att söka sig till. Den här veckan har dock varit något alldeles extra. Vad man skulle kunna kalla hästsportsfestivalen Westcoast Equestrian Week har är nämligen i full gång.

– Det är ett ridsportsevenemang med ridsport på högsta nivå, men även en upplevelse för en bredare publik, säger Hanna Khazrai, event director för Westcoast Equestrian Week.

Hög nivå

Evenemanget har pågått sedan i tisdags, och kommer fortsätta fram till söndag. Tävlingarna som hålls är i dressyr och hoppning. De tävlande är både amatörer och ryttare på absolut elitnivå.

– Vi har några av världens och Sveriges bästa ryttare i startfältet. Det är fantastiskt stort att vi har fått ett så himla fint startfält till de här tävlingarna, säger Hanna Khazrai, och fortsätter:

– Några av de kända namnen är Malin Baryard Johnsson, Peder Fredricson och Jens Fredricson. Alla tre är ju tagna till VM som går i Herning om några veckor.

Något för alla

Tävlingar är dock inte det enda som står i fokus under veckan.

– Hela idén var att skapa ett evenemang som kanske inte bara är för ridsportspubliken, utan att öppna upp det lite mer och göra det mer tillgängligt och välkomnande, säger Hanna Khazrai.

Utöver ridsport finns bland annat food trucks, ett lekland och ett handelsstråk. Några av de som har hittat till hoppborgarna under torsdagseftermiddagen var familjen Kroon.

– Just nu är jag och barnen här för hoppborgarnas skull – min fru skulle kolla lite på tävlingarna, säger Linus Kroon, samtidigt som sönerna Edvin och Hampus leker runt.

Hästkonst

För den som går längs affärsstråket finns allt möjligt för den hästintresserade. Maria Stigsson från Jönköping är en av utställarna.

– Jag är konstnär och driver ett företag som säljer konst, kläder och heminredning med häst- och komotiv, berättar hon.

Vid sin utställningsplats håller hon på med en målning som är tänkt att utvecklas under veckan.

– Det ska bli någon form av häst så småningom, riktigt vad har jag inte bestämt än. Jag brukar måla bakgrunden först så får det andra växa fram sen.

”Mysigt och roligt”

Bland de som kollar på tävlingarna under torsdagseftermiddagen finns Anna och Agnes Hallström från Kungälv.

– Vi har kommit för att titta på fina tävlingar, sen har Agnes även ridit i tisdags och i onsdags, säger Anna Hallström.

Hur gick det?

– Jag tycker det gick bra. Jag ska hoppa final i 125-klassen på lördag, berättar Agnes Hallström.

Även Thelma och Sofia Ljunggren från Fjärås har tagit plats på läktaren.

– Det har varit mysigt och roligt att vara här. Tävlingarna och banan har varit jättefina, berättar Thelma Ljunggren.

Är det något särskilt som du har tyckt varit roligt?

– Att Malin Baryard Johnsson vann en klass.

Gott om besökare

Arrangörerna uppskattar att det blir gott om besökare under de sex dagar som Westcoast Equestrian Week pågår.

– Sett till hela veckan kommer vi ligga någonstans mellan 7 000 till 10 000 sålda biljetter. I och med de högre tävlingsklasserna som vi har i helgen räknar vi med att det kan komma en hel del i dörren också, säger Hanna Khazrai.

Planerar ni för att arrangera detta igen i framtiden?

– Vi jobbar med en femårsplan, sen hoppas vi att det blir ännu fler år än så. Vi börjar med de första fem och sen jobbar vi på efter det. Det är inget one-hit-wonder, det finns en långsiktsplan, säger Hanna Khazrai.

LÄS MER:Åbytravet laddar för nya hästfesten Westcoast Equestrian Week

LÄS MER:Travtränare körde häst barfota på Åby – frias av tingsrätten från misstankar om djurplågeri

LÄS MER:Gothenburg summer tour är igång på Åbytravet – samlar både kändisar och lokala ryttare

ANNONS