Helene Fransson från Åby är med i nya säsongen av Farmen: ”Jag är jävligt rolig faktiskt”

Helene Fransson hade inte sett ett enda avsnitt av Farmen när hennes syster övertalade henne att söka till programmet. Men hon kom med, och 9 januari syns hon i tv-rutan.
– Jag är en så brutal vinnarskalle och det passar ju bra där.

ANNONS
|

I februari 2021 bestämde sig Helene Fransson för att göra något otippat – hon sökte till det klassiska realityprogrammet Farmen.

Varför gjorde du det?

– Det är himla lustigt faktiskt. Jag har aldrig tittat på Farmen men min syster är helt Farmen-tokig och sa att du skulle vara en så rolig karaktär där. Så då sökte jag. Och så älskar jag tävlingar.

LÄS MER:Margareta Grääs inspirerar tusentals över hela landet

Helene säger att systern hade flera argument för varför hon borde vara med i tv-programmet.

– Dels tycker hon att jag är en så brutal vinnarskalle och det passar ju bra där. Och om någon klarar en sån utmaning, att vara borta på det sättet, så är det jag. Sen är jag faktiskt jävligt rolig så hon tyckte väl att jag skulle passa i tv, säger hon och skrattar.

ANNONS

Hur gick ansökningsprocessen till?

– Först skulle man fylla i en ganska lång blankett på deras hemsida. Det var jätteroliga och udda frågor, men jag gillar sånt. Sen har vidare intervjuer skett via Teams. Jag fick också prata med läkare och psykolog och så där, och sist fick jag åka upp och träffa produktionsbolaget.

Lever gårdsliv

Helene Fransson blev antagen till programmet, som spelades in på en gård i somras. Under tio veckor fick hon och 16 andra personer leva som bönder på 1800-talet – utan el, uppkoppling och smarta telefoner. Samtidigt möts deltagarna i olika tävlingar och kämpar om att vinna en halv miljon kronor.

Hur var det att vara där?

– Att vara på farmen är väldigt långt ifrån hur jag lever i vanliga fall. Det var utan el, självförsörjande och med ett gäng främlingar. Man måste leva lite för dagen. Jag är en person som älskar struktur och planering, men där var varje dag helt ny. Det tyckte jag var det svåraste.

LÄS MER:Carin Hjalmarsson om livet efter proffskarriären – nu bor hon vid Hills golfklubb

Till vardags bor Helene i Åby med sin sambo och sin katt. Utöver att hon haft husdjur hade hon ingen erfarenhet av gårdslivet.

– Nej, inte för fem öre. Man fick lära sig av varandra, säger hon.

Blir offentlig

Farmen har funnits i 20 år och en del av deltagarna blev rejält kända efter sin medverkan.

– Det är klart, Naken-Janne och Farmen-Qristina har man ju hört om, säger Helene Fransson.

Nu ska du själv synas på tv, hur känns det?

– Man blev så immun mot kamerorna så man kommer inte ihåg allt man har sagt. Kommer jag trampa folk på tårna? Sånt tänker man på. Lite nervös är det såklart. Jag har aldrig varit en offentlig person annars.

Programidén

Farmen är en svensk dokusåpa som sändes säsongsvis i TV4 åren 2001–2004 och återupptogs 2013. Deltagarna samlas på en gård där de lever som bönder på 1800-talet, utan el och rinnande vatten. Dessutom möts de i olika tävlingsmoment och kämpar om att vinna en halv miljon kronor.

Samtidigt tycker hon det är skönt att programmet äntligen sänds.

LÄS MER:Leif Flatow från Helenevik minns tiden med Bingolotto – var chef för lotteriet i 14 år

– Jag har väntat så länge på att få säga att jag är med. Jag har dragit så konstiga lögner till folk om var jag har varit. Vissa sa jag ingenting till, och till några andra sa jag att jag satt i fängelse och avtjänande ett straff, säger hon och skrattar.

Det brukar bli mycket drama i såna här program, hur mycket av bråken är äkta?

– Det jag själv varit med om med bråk och dispyter är på riktigt. Till slut ser man inte kameror och personal, så allt sånt är väldigt äkta. Det tror jag att tittarna kommer se.

Hemlig om tävlingen

Hur det gick i själva tävlingen kan hon inte avslöja.

– Det får jag nog låta tittarna se själva faktiskt, men man kommer få se tävlingssidan av mig.

LÄS MER:Ingers hus blev inspelningsplats för miljonfilm

Under inspelningen hade Helene också ett mål som gick ut på att prata om och normalisera kvinnokroppen.

– Jag pratar om mens, flytningar, ömma bröst och hur det påverkar hur man mår. Jag vill vara öppen med hur kvinnokroppen ser ut och fungerar, och uppmuntrar alla att våga visa det. Jag har påbörjat processen med min pressbild, där bröstvårtorna syns. Jag vill att det inte ska vara någon skam kring det. Vi får väl se hur svenska folket reagerar, säger hon.

Hur ska du se det första avsnittet?

– Det har jag redan gjort, hehe. Men jag kommer sitta i bänkad i soffan med mina vänner och min familj. Det ska bli väldigt kul att se deras reaktioner.

Det första avsnittet av Farmen sänds 9 januari på TV4.

Helene Fransson

Ålder: 26 år

Bor: I Åby.

Familj: En sambo och en katt.

Gör: Jobbar som larmtekniker.

Intressen: ”Styrketräning, till hundra procent. Det är typ det. Jag hinner inte med så mycket mer tyvärr.”

Det bästa med att vara med i Farmen: ”Att jag har förbättrat min personlighet. Jag har lossat lite på mitt kontrollbehov vilket jag tycker är jättejättebra. Sen har jag fått ut otroligt fin vänskap av det här.”

Det sämsta med att vara med: ”Den är svår. Det sämsta är väl kanske att när jag var på Farmen så satte jag ganska hög press på mig själv kring hur jag ville leva efteråt. Jag ville ha nästan noll skärmtid, och mycket mer tid med familj och vänner. Sen kommer man in i sitt liv och i sin vardag och då är det svårt att leva upp till det. Jag försöker hitta en balans.”

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS