Hemgjord glass, luftfuktare och solhattar när äldreboendena hanterar sommarvärmen

Solen gassar över Mölndal och svalare ser det inte ut att bli på ett tag. På äldreboendena rullar dryckesvagnarna omkring, juice fryses till glass och tvärdragen fladdrar i gardinerna för att hålla de boende svala.

ANNONS
|

– Vi går extra med dryckesvagnar så de boende får dryck kontinuerligt. Vi har också köpt in en vattenmaskin, säger Anna Eliasson, enhetschef på Fässbergs äldreboende.

LÄS MER:Här är Mölndals bästa äldreboenden – enligt de äldre

Under de varmaste dagarna väljer de flesta på boendet att stanna inne, trots parasoller och partytält i trädgården. Anna Eliasson berättar att de skapar tvärdrag och har köpt in luftfuktare till korridorerna och köket så det inte ska kännas så kvavt.

– Sedan har vi en sida utomhus där det är skugga längre och där det kommer lite vindpustar. Där har vi suttit ute och ätit ibland.

Soldyrkare

Också på Brogårdens äldreboende är persiennerna neddragna, vädrandet i full gång, bordsfläktarna surrande och vattenkarafferna välfyllda.

ANNONS

Men det är inte alla där som tycker det är jobbigt att värmen kommit. Tvärt om.

– Vi har några soldyrkare som klarar sig bra själva och som gärna sitter i solen, säger boendets enhetschef Marianne Ehn och berättar att personalen får påminna dem om att gå in i skuggan ibland.

LÄS MER:Lista: Här är tio boktips för hela sommaren

De anhöriga har också uppmanats att införskaffa solglasögon, solhatt och liknande som är bra att ha under sommarvarma dagar.

Blöta handdukar och glass

På äldreboendena i Eklanda och Lackarebäck har det gått ut en lista till personalen på vad som gäller i värmen. Förutom att boendena ser till att dra ner persienner och markiser och vädra nattetid när det är svalare ute erbjuds dryck hela tiden. Och så har de anställda fått ta del av några svalkande extra idéer, att prova när det passar.

LÄS MER:Sven-Eric ställer ut akvareller – säljer konst för välgörenhet

– Blöta handdukar i nacken kan vara skönt, eller en extra dusch om det blir för varmt. Vi bjuder på vattenmelon och annan frukt med mycket vätska och man kan frysa in juice så det blir som glass. Vissa tycker ju inte om att dricka så mycket, då får de i sig vätska på annat sätt, säger Ann-Charlott Dahlbom Larsson, enhetschef som just nu ansvarar för båda boendena.

Alla mår bra

Hittills har ingen på de fyra äldreboendena kommit till skada av värmen. Tröttheten är större än vanligt och det kan behöva vilas mer, men annars ser det ut att gå bra för alla.

– Just nu är läget under kontroll, säger Ann-Charlott Dahlbom Larsson.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS