Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/13

Hisnande final när Skånhällaskolans femmor möttes i Vi i femman

Under tisdagsförmiddagen spelades den lokala finalen av Vi i femman in på Skånhällaskolan. Det var otroligt jämnt mellan de båda lagen fram till det sista momentet – där en mandelgissning blev avgörande.

Elliot Strid testar mikrofonen i konferensrummet pyntat med guldiga ballonger. Han känner sig pirrig. Bredvid honom sitter Alinde Hillbratt som är precis lika pirrig. De går i klass 5C på Skånhällskolan och om några minuter ska de tävla i finalen av Sveriges radios frågesport Vi i femman.

I ett konferensrum lite längre bort sitter Tuva Persson och Elliot Lennerås. I hörlurarna hör de hur klasskamraterna tjoar från gympasalen. Alldeles strax ska de tävla mot Alinde Hillbratt och Elliot Strid – det vankas nämligen ett derby. Skånhällskolan 5C ska möta Skånhällskolan 5D i den ärofyllda finalen.

LÄS MER: Skånhällaskolan kliver in i kvartsfinal i Vi i femman

Spända klasskamrater

Det var under tisdagsförmiddagen som finalen av Vi i femman spelades in på Skånhällaskolan. De tävlande satt i varsitt konferensrum medan klasskamraterna satt på två långa rader i skolans gympasal.

Och väl inne i gympasalen var det svårt att sitta still. Många var nervösa över vilka klasskompisar som skulle ta hem segern. När det spelades musik i pauserna var det få fötter som inte stampade i golvet. Lovisa Stigsson, som går i 5D, berättade att klassen blivit lite kaxig:

– Vi kommer vinna för att vi är coola och bäst, vi har kaxat upp oss ganska mycket.

LÄS MER: Succé för Skånhälla – båda klasserna i final i Vi i femman

Hisnande slutspurt

Under finalens gång fick de tävlande svara på frågor om knepiga coronaord, bakverk från Mellanöstern och blåsinstrument. Försprånget som Tuva Persson och Elliot Lennerås fått redan under den första frågeomgången höll i sig och i halvlek ledde fortfarande lag 5D med två poäng.

Inför det avslutande momentet som kallas för stegen hade lag 5C dock lyckats knipa ytterligare ett poäng och det stod 27–26 till lag 5D. I gympasalen satt alla elever på helspänn. De förstod att det var nu det skulle avgöras.

– De måste vara jättenervösa, sa klasskompisen Vilma Kärreman.

Det sista momentet som likar På spåret, hade temat ”något ätbart”. Lagen skulle alltså med hjälp av ledtrådar, värda olika poäng, komma fram till svaret med hjälp av så få ledtrådar som möjligt. På ledtråd nummer tre ropade Elliot Lennerås från lag 5D och efter en stund av nervöst funderande svarade Tuva Persson drakfrukt.

På ledtråd nummer fyra ropade istället lag 5C. De svarade mandel.

Klasskamraterna, som redan hade listat ut att mandel var det rätta svaret reste sig och skrek. De förstod att lag 5C, efter att ha legat under genom hela finalen, tagit hem segern.

LÄS MER: Klart: Mölndal möter Skutskär i kvartsfinalen

Glada vinnare och besvikna förlorare

En stund senare sprang Elliot Strid och Alinde Hillbratt in genom dörrarna till gympasalen. De blev mottagna med kramar och skrik och ett och annat ”vi är bäst i hela Göteborg” studsade mellan väggarna.

– Det känns jättebra. Jag trodde inte att vi skulle vinna, sa en uppspelt Alinde Hillbratt.

Det var dock inte alla som blev lika glada. Många av eleverna i klass 5D satt kvar på golvet. De insåg att deras lag förlorat.

– Vi måste vara bra förlorare nu, Elliot och Tova behöver peppas, sa Lovisa Stigsson till kompisen Evelina Merkel.

Tuva Persson och Elliot Lennerås kom aldrig till gympasalen. Besvikelsen var stor. Klasskamraterna beslutade sig istället för att gå till konferensrummet med godispokalen och blommorna inslagna i brandgult cellofan.

– De kommer till matsalen och äter strax. De är klart att de känner sig besvikna men vännerna är ju så fina. Det händer nog bara en gång att två av mina klasser är med i finalen av Vi i femman, det här är jättestort, sa rektor Annica Karlsson.

LÄS MER: Fartkameran på Spårhagavägen är tillbaka i fårhagen