Hopp om framtiden bland företagarna i Kållereds centrum – nya bostäder välkomnas

450 nya bostäder i Kållereds centrum betyder fler och nya kunder. Nu hoppas handlarna att torget ska väckas ur sin dvala.
– Äntligen händer det något, säger Hossein Nazari, butikschef på Coop.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeKållered|

I slutet av mars skrev Mölndals-Posten om planerna för Kållereds centrum. 450 lägenheter ska uppföras och redan till sommaren påbörjas bygget av den första omgången bostäder med inflyttning under 2023.

LÄS MER:Så blir nya Kållered – nu drar jättebygget igång: ”Det ska bli mer levande”

Hossein Nazari, butikschef på Coop, ser förändringen som uteslutande positiv.

– Det känns som att vi får tillbaka ett centrum. Som det är nu håller Kållered på att tappa centrumkänslan, men det här kommer bli bra.

Hoppas på kraftigt höjd omsättning

Han har drivit matvarubutiken i fem år, först som Netto och de senaste tre åren för Coop. Han har viss konkurrens från koncernjätten Stora Coop på andra sidan motorvägen, men det ser inte Hossein Nazari som något problem.

– Vi är två helt olika butiker och erbjuder helt olika saker. Jag har mina trogna kunder och med 450 nya lägenheter och nya kunder hoppas jag att min omsättning blir betydligt högre. De som flyttar in kommer att handla här nästan dagligen, säger han.

Ingen risk att alla byggarbeten kommer ställa till något?

– Det är bara att vänja sig. I Göteborg och Mölndal byggs det hela tiden så det kommer lösa sig. Äntligen händer det något.

Det här händer i Kållered

Detaljplanen för Kållereds centrum tillåter 450 nya bostäder, som ska byggas av Victoria Park, Mölndalsbostäder, Husvärden och Skandia. Flera av exploatörerna ska sätta spaden i marken till sommaren och de första lägenheterna kan stå inflyttningsklara om ungefär två år, under 2023.

Mölndals stad gör om gatorna i området, och rustar upp ett parkområde som kallas för Triangelparken. Just nu, våren 2021, görs mark- och ledningsarbeten inför den kommande bostadsbyggnationen.

I detaljplanen tillåts att skolor och förskolor i området byggs ut om det skulle bli nödvändigt.

När husen står klara ska det finnas parkeringsplatser i underjordiska garage, i det befintliga p-huset och till viss del längs bostadsgatorna.

Inne på Nisses pizzeria håller ägaren Yaser Bashir och lastar in varor. Han känner inte till bostadssatsningen men gillar det han hör.

– Mycket bra. Då får vi mer kunder.

Är det tufft i dag?

– Nej, vi har mycket jobb men under coronan har vi tappat lite. De gamla kommer inte hit så ofta.

LÄS MER:Coronaläget i Västra Götalandsregionen

En punkt är Yaser Bashir extremt tydlig med. Centrumtorget mellan butikerna och Gamla Riksvägen.

– Det måste bli fint här så det kommer mer människor hit, säger han och blickar ut mot torget.

De flesta passerar torget

Ytan utanför pizzerian har diskuterats under många år. När Mölndals-Posten besöker passerar de allra flesta på väg till eller från tåget. Med ett undantag. Dan Bergström. Han är född, uppvuxen och tillbakaflyttad men säger sig nu vilja lämna Kållered.

– Jag söker en ny miljö och hoppas kunna flytta utomlands inom ett år. Men det är väl okej att de bygger lägenheter. Bara folk har råd att bo i dem och de borde satsa mer på den här ytan. Röja upp och snygga till så att fler vill vara här, säger Dan Bergström.

LÄS MER:Chockbeskedet: 70 hyresgäster förlorar sina parkeringar

LÄS MER:Jan-Åke och 49 grannar blir utan parkering: ”Vi vet inte vad vi ska göra”

Kålleredsbon Dan Bergström tycker att torgytan behöver fräschas upp. Han ser också en risk att de nya lägenheterna kan bli för dyra.
Kålleredsbon Dan Bergström tycker att torgytan behöver fräschas upp. Han ser också en risk att de nya lägenheterna kan bli för dyra. Bild: Martin Björklund

Exploatören vill utveckla torgytan

Dan Olofsson är marknadsområdeschef hos Skandia fastigheter, en av fyra fastighetsägare som samarbetar med att få till de 450 lägenheterna. Det är också hans bolag som ansvarar för fastigheterna vid torget.

– Vi kan egentligen inte annat än hålla med. Det är vår avsikt också att utveckla den ytan. Vi, de andra exploatörerna och företagarna arbetar tillsammans för att staka ut vägen till hur vi ska få ett mer levande centrum.

Finns det någon tidsplan där?

– Jag skulle säga att det är ett löpande och pågående arbete. Vi jobbar för att få rätt etableringar till ett centrum som kanske inte uppfattas som hypermodernt men det kommer hända grejer och vi tror mycket på att förbättra närservicen i området.

LÄS MER:Tomt i flera lokaler vid torget – två år efter upprustningen

Ger fler kunder

Inne på Salong Eken tar Esma Dorakovic emot stamkunden Bengt Wallman. Hon, liksom övriga företagare i centrum, gillar bostadsplanerna.

– Det behövs nya bostäder och mer folk som bor här. Det kommer ge fler kunder, säger Esma Dorakovic som klipper såväl kvinnor som män och barn.

I godisbutiken vid Kållered station har ägaren Tahir Baban fullt upp. Han hyr lokalen sedan ett år, innan dess drev han kafé och godisbutik i en lokal mittemot. För närvarande står hans tidigare lokal tom men i början av 2022 ska Kållereds bibliotek att flytta in.

– Den lokalen var för stor. Här är det en bättre planlösning och bättre läge så nu kan jag sälja godis och tobak men har fått paketutlämning och spel också. Vi säljer mer här än vi gjorde förut trots coronan, säger Tahir Baban.

Utanför godisbutiken har Tahir Baban satt upp extra lampor för att området inte ska kännas så mörkt på nätter och kvällar.
Utanför godisbutiken har Tahir Baban satt upp extra lampor för att området inte ska kännas så mörkt på nätter och kvällar. Bild: Martin Björklund

”Framtiden känns bara positiv”

Han driver även Godis- och snuspalatset i Lindome och planerar även att öppna en butik i Göteborg.

– Vi vill växa men det går inte att öppna var som helst, det gäller att det blir lika bra som här.

Hur tänker du kring bostadsplanerna?

– Det kommer bli bättre för alla, inte bara för mig. Det blir mer liv, för idag är det ganska dött utanför på kvällarna. Klart att det kommer bli mycket buller och kanske svårt för vissa med parkeringar, men framtiden känns bara positiv.

LÄS MER:Innerstaden fortsätter växa– hundratals lägenheter på gång

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS