Hotade att kvinnan skulle förlora sina barn om hon anmälde – nu döms exmaken

En man bosatt i Mölndals kommun döms för att ha försökt tvinga sin exfru att ta tillbaka sin polisanmälan mot honom. Däremot frias han för ett antal andra åtalspunkter, som sexuellt ofredande.

ANNONS
|

I förhören med polisen målar kvinnan upp bilden upp av en kontrollerande familjefar som inte kan släppa deras tidigare förhållande.

Skickade sexuella bilder

Exmannen ska enligt åtalet ha varit inloggad på kvinnans Googlekonto och besvarat mejl i hennes ställe, samt att efter relationen tagit slut ha fortsatt att skicka henne sexuella bilder och filmer på de två tillsammans.

När kvinnan polisanmälde exmaken hotade han i en chatt att han skulle se till så att hon inte fick träffa deras gemensamma barn mer. Detta om kvinnan inte tog tillbaka sin anmälan inom ett par dagar.

Mannen medger att han har skrivit meddelandet. Däremot förnekar han att det skulle röra sig om ett hot på det sätt som åklagaren menar.

ANNONS

Frias för flera punkter

Tingsrätten går en mellanväg. De anser visserligen att mannen har gjort sig skyldigt till övergrepp i rättssak – men av den mildare graden.

”Även om det rör målsägandens möjlighet att få träffa sina barn synes det främst vara fråga om att åberopa material för socialtjänsten, som därefter skulle få göra sin egen bedömning”, skriver de i domen. ”Hotet kan sammantaget inte anses vara av allvarligt slag.”

Han döms också för ringa narkotikabrott. Däremot frias han från åtalspunkterna olovlig identitetsanvändning och sexuellt ofredande.

Ord mot ord

Angående de sexuella meddelandena har mannen hävdat att kvinnan har skickat sådana till honom också. Ord står mot ord, konstaterar tingsrätten, som menar att det inte är ställt bortom rimligt tvivel ”att bilderna skickats på ett sätt som kunde förväntas kränka målsägandens sexuella integritet”.

Den olovliga identitetsanvändningen går inte heller att bevisa enligt domstolen. Dels eftersom det inte går att avgöra att någon annan skickat mejl från kvinnans konto, dels för att det om så vore fallet inte kan bevisas att mannen är den skyldige.

För narkotikabrottet och det ringa övergreppet i rättssak döms mannen till 110 dagsböter om 380 kronor styck, sammanlagt 41 800 kronor. I samband med åtalet begärde kvinnan skadestånd, vilket hon nekas. Övergreppet i rättssak anses nämligen inte vara av så allvarlig art att det motiverar ett skadestånd.

LÄS MER:Bombskyddet kallades till Åbro industriområde – nu döms en man till fängelse

LÄS MER:Tog strypgrepp på sonen – nu åtalas pappan för barnfridsbrott

LÄS MER:Man hoppade upp och sparkade på polisbil i Balltorp – frias från brottet

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS