Joakim Lamotte vid tingsrättsförhandlingen i Göteborg i december 2022.
Joakim Lamotte vid tingsrättsförhandlingen i Göteborg i december 2022. Bild: Paul Wennerholm

Hovrätten fastslår domen mot Joakim Lamotte

Domen mot Joakim Lamotte om grovt förtal fastslås av hovrätten i Västra Sverige. Rätten sänker dagsböterbeloppet, men fördubblar skadeståndet och ålägger Lamotte att betala rättegångskostnader på nästan 300 000 kronor.
– Jag är väldigt besviken, säger Joakim Lamotte.

ANNONS
|

Det var i december 2022 som Joakim Lamotte dömdes för grovt förtal av Tomas Åberg, tidigare engagerad i föreningen Näthatsgranskaren. Målet gällde en rad Facebookinlägg som Lindomebon Joakim Lamotte skrivit om Åberg, som sedan fått stor spridning genom Lamottes egna följare.

Båda parterna överklagade domen – Åberg ville ha högre skadestånd än de 20 000 som tingsrätten beslutat, Lamotte ville att hovrätten skulle ogilla åtalet och därmed frikänna honom från skuld.

Hovrätten: Åberg inte en makthavare

Hovrätten har gått igenom materialet från tingsrättsförhandlingarna och gör i princip samma bedömning. Förtalsmål avgörs i två steg: först bedöms om det varit försvarligt att sprida nedvärderande uppgifter om en viss person, därefter om uppgifterna kan anses vara sanna eller inte.

ANNONS

Både tingsrätten och hovrätten stannar vid det första steget. De anser inte att Tomas Åberg kan anses ha varit en makthavare, även om han uttalat sig i medier för Näthatsgranskarens räkning. Därmed är han inte i samma position som till exempel en folkvald politiker, som måste acceptera ett visst mått av granskning. Huruvida uppgifterna är sanna eller ej blir alltså irrelevant.

– Jag tycker att de har resonerat fel. De har inte tagit hänsyn till vidden av hans position de senaste åren, säger Joakim Lamotte.

Lamotte: ”Förtalslagstiftningen måste göras om”

Han har precis hunnit läsa igenom domen när tidningen når honom och är, liksom efter tingsrättens dom, besviken på att han inte fick lägga fram sin så kallade sanningsbevisning.

– Jag anser att förtalslagstiftningen måste göras om, i andra länder tar man hänsyn till vad som är sant och inte. Jag är väldigt besviken på rättsväsendet. Men jag står rakryggad. Jag anser att jag bedrivit journalistik och avslöjat missförhållanden, säger Lamotte.

Hovrätten fördubblar skadeståndet till 40 000 kronor, med hänvisning till den stora spridningen inläggen fått, och anser att Lamotte ska betala merparten av rättegångskostnaderna. Däremot drar rätten ner antal brottstillfällen från åtta till sju och sänker dagsböterbeloppet från totalt 30 000 kronor till 10 000 kronor.

Joakim Lamotte tror inte att det blir en fortsättning på fallet efter måndagens dom.

– Det här har kostat mig nästan en halv miljon kronor. Att fortsätta driva det med den lagstiftning vi har... Jag vet inte, jag har svårt att se att det skulle tjäna något till.

”Får ta en smäll i taget”

Han har under processens gång sökt ekonomisk hjälp från sina följare, men säger sig inte ha fått in pengar som täcker hela rättegångskostnaden.

Kommer det här förändra hur du jobbar på något sätt?

– Nej, jag kommer fortsätta skriva det jag står för. Jag får ta en smäll i taget, säger Joakim Lamotte.

Det aktuella förtalsfallet har många förgreningar och har blivit principiellt intressant, då flera av Lamottes följare som delat ursprungsinläggen också dömts för förtal. Göteborgs-Posten har bland annat rapporterat om författaren Ramona Fransson som överklagade sin dom hela vägen upp Högsta domstolen. Högsta domstolen slog fast att man har rätt att begära skadestånd från var och en som spridit förtalsgrundande uppgifter om en.

LÄS MER:Joakim Lamotte om karriären, bråken, stämningen – och Svenssonlivet i Lindome

LÄS MER:Joakim Lamottes sago-krav på kommunen ”ett skämt”

LÄS MER:Joakim Lamotte döms för grovt förtal

LÄS MER:Ungdomar som hotade Joakim Lamotte döms – fångades på film

ANNONS