Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Hundratals deltog i sökandet efter Nala som blev skrämd och sprang bort på nyårsafton

På nyårsafton rymde tiken Nala från hemmet i Lindome efter att ha skrämts av fyrverkerier. Men den förtvivlade matten Ulla-Britt Åhman, 66, fick snart oväntad hjälp.
Sökhundar i grannskapet, drönare från Kållered, och många, många privatpersoner – alla ville de hitta Nala.

Kring 22-tiden på nyårsafton skulle Ulla-Britt Åhman ta ut sin blandrashund Nala en kort sväng utanför radhuset på Kyrkängsvägen. Just då brann en smällare av.

LÄS MER: Fyrverkerierna åkte rakt mot folksamlingen i Kållered – Cate var nära att bli träffad

– Nala blev som paralyserad och stannade upp. Min vän sträckte sig efter kopplet för att kunna ta in henne, men då kom ett andra ljud. Det lät som en bomb, berättar Ulla-Britt.

Det som gjorde oväsen var fyrverkerier som skjutits upp från bakom huset. Nalas reaktion var ögonblicklig. Från att ha varit stilla som en stenstod, satte hon fart och sprang för sitt liv.

Lindome och Kållered slöt upp

– Det slog slint och hon drabbades av panik. Vi tror att hon skrämdes gång på gång i flykten, och att hon därför kom väldigt långt bort. Hon är en väldigt lugn och trygg hund i vanliga fall, men det här som var världens fyrverkeri blev för mycket.

LÄS MER: Hästarna fick panik: ”Det kunde ha slutat med en katastrof”

Nyårskväll blev till nyårsnatt, och natt blev till dag. Ännu kring lunchtid 1 januari var Nala inte återfunnen. Ulla-Britt var nästan i upplösningstillstånd av oro.

Lyckligtvis behövde hon inte bära den ensam, för Lindome och Kållered med omnejd mobiliserade. Ulla-Britts vädjan om hjälp i lokala grupper på Facebook väckte människors medlidande, och pådraget blev, utan att överdriva, enormt.

LÄS MER: Nyårsafton är ett lidande för husdjur – hundtränaren: ”Mitt viktigaste tips är...”

– Det var otroligt många som gav sig ut för att leta efter Nala. Det är knappt så att man kan förstå det. Det har varit drönare från Kållered, sökhundar som bor här i området och som höll på till fem på morgonen, och så många, många människor som jag inte ens känner som har skrivit till mig och velat hjälpa till.

Unga hjälpte till

Insatserna slutade inte där. En kille som bor i närheten organiserade ett sökarbete vid kyrkan och Rallyskogen, flera bilar åkte runt och letade, och långt in på nästa dag fortsatte människor att dela med sig av vittnesmål, tips, och Ulla-Britts Facebookinlägg med kontaktuppgifter.

– Många ungdomar var också ute. Det gör mig glad. Ofta hör man ju folk klaga på att det ska vara tvärtom med unga människor i dag, men de var så omtänksamma och så hjälpsamma.

Skrev av glädje

Kring lunchtid på lördagen, när Ulla-Britt och några till möttes upp på Barnsjöns parkering för att fortsätta sökandet, hade Nala varit borta i närmare femton timmar och tillbringat hela vinternatten utomhus.

LÄS MER: Sofia har vigt sitt liv åt hundar: "Jag är beroende av att vara med dem"

En av sökhundarna hade markerat i riktning mot kyrkogården under natten. Men eftersom det avlossades fyrverkerier från kyrkbacken kring tolvslaget, fanns det skäl att tro att Nala flytt också därifrån när det satte igång.

Det skulle visa sig att hon rymt mot sjön och dess omgärdande skogsområde – för rätt som det var, ringde det på Ulla-Britts telefon.

LÄS MER: Här får din vovve springa fritt

”Jag har en hund här på min gård”, sade mannen på andra sidan luren. ”Är det Nala?”

– Jag bara skrek av lycka, så han fick nog tinnitus på kuppen. Men det var så underbart. Jag hade inte sovit på flera nätter eftersom Nala varit sjuk i kennelhosta, och det tillsammans med oron hade gjort mig alldeles utpumpad. Men nu var det som att all energi och alla krafter kom tillbaka igen.

Guld värda

Paret som såg Nala utanför fönstret bodde bara tio minuter bort, så matte och hund var snart återförenade. Och när Mölndals-Posten träffar Ulla-Britt på tisdagen, har Nala så sakteligen börjat återgå till sitt vanliga busiga jag.

– Jag är så tacksam, så oerhört tacksam, över att så många har varit ute och hjälpt till. Att det finns så många godhjärtade människor. Mina vänner, min familj, alla på Facebook som jag inte känner – de är guld värda. Jag skulle vilja skicka blommor till allihopa, säger Ulla-Britt.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.