Thomas Höglund uppskattar inte det nya digitala parkeringssystemet som har införts i kommunen. Missar man att registrera den bil som ska stå på ens förhyrda plats, riskerar man p-bot. ”Mig veterligen är inte felparkering något stort problem här”, säger han.
Thomas Höglund uppskattar inte det nya digitala parkeringssystemet som har införts i kommunen. Missar man att registrera den bil som ska stå på ens förhyrda plats, riskerar man p-bot. ”Mig veterligen är inte felparkering något stort problem här”, säger han.

Hyresgäster kan få böter på sina egna parkeringsplatser: ”Det känns hopplöst”

I september tog Mölndals parkering över ansvaret för Mölndalsbostäders parkeringsplatser på Lerbrännargatan. Varje bil som ställs på en p-plats, oavsett om det är ens egen, en lånebil eller en väns, måste registreras i en app – annars blir det böter.
– Jag betalar för någonting jag varken vill ha eller behöver, säger Jungfruplatsbon Thomas Höglund.

ANNONS
|

Thomas Höglund, 47, är irriterad. För några veckor sedan annonserade Mölndalsbostäder att ansvaret för deras parkeringsplatser ska övertas av Mölndals parkering. Med det följer ett nytt system som kunderna behöver följa.

Riskerar böter

Varje bil som ska stå på den hyrda platsen måste registreras i företagets app – annars väntar en parkeringsbot.

LÄS MER:Fixa till gatan – så att vi kan lasta i och ur våra bilar

– Under de tolv år som jag har bott här har jag bara kunnat ställa bilen, vilken bil jag än haft, lånebil, hyrbil, och inte behövt meddela någon om det. Har en kompis kommit och hälsat på vet han vilken plats jag har och har ställt sig på den, utan att jag ska avlägga rapport, säger han.

ANNONS

”Maffiametoder”

Han har aldrig varit med om att någon obehörig har tagit hans plats.

– Skulle det hända finns det ett 031-nummer som man kan ringa till och anmäla det. Det är fullt tillräckligt för mig. Mig veterligen är inte felparkering något stort problem här, så det blir övervakning i onödan. Jag betalar för någonting jag varken vill ha eller behöver. Det känns hopplöst.

LÄS MER:Arrangören bakom bilträffen: ”Det var inte en bra plats”

Har du åkt på en p-bot än?

– Inte än. Men att den risken finns tycker jag gränsar till maffiametoder. Det är väl bra om man vill vinstmaximera, men Mölndals parkering och Mölndalsbostäder är ju kommunala bolag och ska tjäna allmänheten, inte jaga intäkter.

Tar 30 sekunder

Vd:n för Mölndals parkering heter Mathias Winberg. Han säger att bland de 1 200 kunder som har utsatts för systemskiftet – på Lerbrännargatan, i Eklanda och i Bifrost – är det knappt någon som har klagat.

LÄS MER:Så undviker du tjuvarna vid parkeringarna

– Man kan ha tre registreringsnummer loggade i appen, och det är väldigt smidigt att skriva in ett nytt. För mig tar det 10 sekunder, men för någon som är ovan? Max 30, säger han.

Varför behövs det här?

– Det är ett samarbete med uppdragsgivaren Mölndalsbostäder som syftar till att digitalisera övervakningen av parkeringsplatserna. Genom att man registrerar bilarna på det här sättet, blir det också lättare att säkerställa att rätt bil finns på rätt plats.

Generellt ett problem

Skulle det inte gå att fortsätta med telefonanmälningssystemet?

– Vi försöker att avveckla det. Numret ska finnas kvar, men mer som en kundtjänstfunktion.

– Jag förstår att det kan kännas som extraarbete att använda appen, men enligt vår överenskommelse ska alla kunder ha samma system. Det kan låta fyrkantigt, men så är det.

LÄS MER:Nu ska Mölndals bostadsområden bli mer trafiksäkra

Har det funnits problem med felparkeringar på Lerbrännargatan?

– Jag kan inte tala specifikt om det området, det har jag ingen statistik på. Men generellt är det ett problem för ganska många.

Inga baktankar

Vad tänker du om invändningen att det skulle vara integritetskränkande?

– Det här är inga uppgifter som vi tittar på eller använder med andra motiv än att göra så att parkeringarna går riktigt till, säger Mathias Winberg.

Är det ett sätt att få in mer parkeringsavgifter?

– Absolut inte.

Så småningom kommer det nya systemet att införas på samtliga av de parkeringsplatser som tidigare handhades av Mölndalsbostäder.

De nya parkeringstillstånden

För att kunna använda de nya parkeringstillstånden krävs att man registrerar ett digitalt konto på Mölndals parkering AB.s webb. Där kopplar man ett mobilnummer till sin inloggning.

Med användarkontot administrerar man sedan sina uppgifter, betalmedel och p-tillstånd.

Man kan registrera upp till tre bilar på sitt parkeringstillstånd. Via inloggningen går det sedan att byta ut ett eller flera av dem vid behov. Missar man att registrera bilen som står på platsen riskerar man att få en parkeringsbot.

Källa: Mölndals parkering

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS