Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Hyresgästföreningen och Mölndalsbostäder kommer inte överens om hyran

Mölndalsbostäder vill höja hyran med nästan 3,5 procent i år. Det vägrar Hyresgästföreningen gå med på. Nu tvingas hyresförhandlingen avbrytas – parterna kan inte komma överens.

En hyreshöjning lägre än 3,49 procent har inte Mölndalsbostäder kunnat gå med på, trots upprepade samtal under våren. Förhandlingarna med Hyresgästföreningen har nu avbrutits.

– Vi kom inte överens i år, och det blir nu upp till Hyresmarknadskommittén att avgöra saken, förklarar Dan Magnusson, vice ordförande i Hyresgästföreningen i Mölndal.

Ovanligt att inte komma överens

Han har under sina sju år på posten inte varit med om något liknande med Mölndalsbostäder.

– Det är ovanligt. Vi har kommit överens med de flesta privata fastighetsägare, även Förbo är förhandlad och klar för i år. Men Mölndalsbostäder ligger orimligt högt tycker vi.

Vad Hyresgästföreningen gav för motbud vill Dan Magnusson inte gå in på.

– Jag kan inte gå in på nivåer, jag kan bara säga att Mölndalsbostäder yrkade på 3,49 procent. Sen är det en förhandlingsgång där man väger olika faktorer.

”Mölndalsbostäder går inte dåligt”

Dan Magnusson menar att Mölndalsbostäder borde gå med på en lägre hyreshöjning med tanke på att företaget går bra. Även utan höjning visar de goda resultat, berättar han.

– Nu hoppas vi att Hyresmarknadskommittén tar hänsyn till faktorerna som vi lyft. Dels samhällsläget som redan påverkar hyresgästernas ekonomi, och dels att Mölndalsbostäder inte går dåligt, säger Dan Magnusson.

Kan inte mötas på ”acceptabel nivå”

Mölndalsbostäder vill inte ge någon muntlig kommentar gällande processen. I stället förklarar bolaget i ett mejl varför de valt att låta en tredje part besluta om hyresjusteringen:

”I år har parterna olika syn på bolagets ekonomiska utveckling och på framtida kostnader. Olikheterna i synen har gjort att vi inte kunnat mötas på för parterna acceptabel nivå”, skriver Henrik Lyréus, ekonomichef på Mölndalsbostäder och avslutar:

”Ytterligare kommentarer finns inte att lämna i dagsläget”.

Retroaktiv höjning efter beslut

Mölndalsbostäders hyresgäster har kvar sin nuvarande hyra tills dess att ett beslut är taget. Kommittén väntas komma med besked i slutet av juni.

Henrik Lyréus poängterar också i sitt mejl att hyreshöjningen som nu ska bestämmas av Hyresmarknadskommittén så småningom kommer tas ut retroaktivt, men exakt hur det går till beslutas efter en ny förhandling.

LÄS OCKSÅ: Så lång är kötiden på Boplats i Mölndal – stadsdel för stadsdel

LÄS OCKSÅ: Goco-området i Åbro får ovanliga gatunamn – med fokus på liv och hälsa

LÄS OCKSÅ: Många tomma lokaler i Mölndals innerstad – så ser näringsidkarna på framtiden

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Mölndals-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.