En personbil körde in i mitträcket på E6 vid Åbromotet nyligen. Motet är en av platserna bärgaren Tim Forsander pekar ut som mest olycksdrabbat i kommunen.
En personbil körde in i mitträcket på E6 vid Åbromotet nyligen. Motet är en av platserna bärgaren Tim Forsander pekar ut som mest olycksdrabbat i kommunen. Bild: Joakim Eriksson

Här sker flest trafikolyckor i Mölndal

De senaste åren har antalet skadade i trafiken minskat. Men några vägar i Mölndal sticker ut i olycksstatistiken.
– Där det finns möjlighet att byta fil sker krockarna, säger bärgaren Tim Forsander.

ANNONS
|

Transportstyrelsens statistik från år 2003 och framåt visar att antalet omkomna och skadade i trafikolyckor minskat över tid. Men tyvärr är trafikolyckorna inte utrotade.

I Mölndal är det framför allt E6, Göteborgsvägen och Bifrostgatan som sticker ut i statistiken. De tre senaste åren har det inträffat 46 olyckor där någon kommit till skada på E6. Motsvarande siffra för Göteborgsvägen är 66 och Bifrostgatan 25.

– Jag är inte förvånad när jag hör statistiken. Jag får ofta åka till E6, säger Tim Forsander, bärgare på Bärgningstjänsten AB som utför bärgningar i Göteborg med omnejd.

Tim Forsander är bärgare i Göteborg med omnejd och pekar ut särskilda vägar som extra utsatta.
Tim Forsander är bärgare i Göteborg med omnejd och pekar ut särskilda vägar som extra utsatta. Bild: Privat

Han berättar hur den vanligaste E6-olyckan går till.

ANNONS

– Det är ofta en olycka med lastbil och personbil och där någon av dem gjort ett filbyte. Vanligast är att personbilen ligger framför eller bredvid lastbilen, där har lastbilschauffören sämre sikt överlag.

Filbyten en risk

Nyligen körde en personbil in i mitträcket på E6 vid Åbromotet. Två unga personer fick föras till sjukhus efter olyckan. Förutom E6 pekar Tim Forsander ut just Åbromotet som ett klassiskt ställe där olyckor inträffar i Mölndal.

– Jag tror det har mycket med filbyten att göra. Olyckorna sker ofta i samband med filbyten. Man tror kanske man är ute i god tid och byter, men så såg man fel på skylten och så byter man i sista sekund. Det är när folk försöker knö sig som kollisionerna sker, säger han.

LÄS MER: Personbil körde in i mitträcket på E6 – två till sjukhus

Tim Forsander har arbetat som bärgare i tio år och berättar att han ser ett förändrat beteende i trafiken.

– Trafiksituationen har blivit tuffare genom åren. Det har kanske att göra med att folk blivit mer effektiva, man är väldigt välplanerad och stressad. Så det är en skillnad helt klart. Dessutom är det fler bilar i trafiken överlag, säger han.

Riskabelt arbete vid vägrenen

Även beteendet bland trafikanter på plats vid olyckor har förändrats. På vissa ställen har det blivit så riskabelt för Tim och hans kollegor att arbeta att man investerat i särskilda skyddsfordon.

– För att få folk att förstå risken hade man behövt sätta dem på vägrenen vid E6. Kommer det en lastbil i 90 kilometer i timmen vill man inte sitta kvar där. Många saktar inte ens ner om jag är och arbetar i filen intill.

LÄS MER: Misstanken: Man hotade personal på K-Rauta

Han hade önskat att bilister och andra förare hade kunnat ta det lugnare.

– Är du sen? Ja då skulle du ha åkt tidigare. Det är inte så mycket att göra åt. Avvakta lite och agera inte impulsivt, det blir sällan bra. Det är bättre att läsa av situationen lite.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS