Högt tryck när Kållereds nya bibliotek invigdes

Under lördagen invigdes Kållereds nya bibliotek. På schemat stod musik och teater vilket lockade människor i alla åldrar.
– Det är kul för jag är en biblioteksälskare. Jag älskar att läsa, läsa, läsa, säger Parniyan Amiri.

ANNONS
|

Fem minuter innan öppning är det fullt med folk utanför lokalen som en gång varit en bank och godisaffär. Vissa har kommit för att låna böcker och vissa känner till att Kållereds nya bibliotek ska invigas. Biblioteket har varit öppet sedan början av februari men det är först nu som allt är på plats.

Utanför lokalen står Lucie Tiefoue. Hon bor i Kållered och brukar besöka biblioteket.

– Jag tycker att det är jättefint och inredningen också. Man kan se ut på gatan och de som kör förbi kan se in. Innan var det lite avstängt när det låg där uppe, säger Lucie Tiefoue och pekar på den gamla lokalen.

ANNONS

Invigningen

Dörrarna öppnas och ivriga Kålleredsbor försöker ta sig in. Men det är förgäves för biblioteket är inte invigt ännu. Ut kommer i stället bibliotekets enhetschef, Chatarina Söderholm, med mikrofon och förstärkare. Snabbt bildas en halvring runt henne och när hon tar till orda så lägger sig sorlet i publiken.

– I dag är en stor dag för i dag invigs Kållereds bibliotek, säger hon.

Chatarina Söderholm fortsätter och berättar att musik och barnteater väntar på insidan. Men först lämnar hon över ordet till Glenn Grimhage (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

– Det är inte varje dag man som Kålleredsbo får inviga ett bibliotek i Kållered, säger han.

Klippa bandet

Inte långt senare är dags att klippa bandet. Äran faller på Glenn Grimhage som tar emot en sax av Chatarina Söderholm. Stämningen är förväntansfull trots att alla vet vad som ska hända och när bandet klipps utlöses bekräftande hejarop och applåder från publiken.

Åskådarna skingras snabbt och tar sig in i biblioteket där de får alkoholfri dryck. Sist kvar är Chatarina Söderholm som plockar ihop sladdarna från förstärkaren.

– Det här är verkligen jätteroligt. Det är en milstolpe att det är klart, säger hon och ler brett.

Inne i biblioteket är det solklart att det funnits en genomgående tanke med hur ljuset ska behandlas. De stora fönsterrutorna får lokalen att bada i ljus och alla bokhyllor är mobila och korta. Det bjuds på godis och besökarna minglar runt.

Here comes the sun

Det är högt tempo på aktiviteter den första halvtimman. Några håller tal, en annan spelar fiol och glas fylls med dryck. Men det är inte förrän Kasper Skarrie och Victor Gabrielii Augustsson börjar spela på sina gitarrer som det blir stilla i lokalen.

De första tonerna i Here comes the sun känner de flesta i rummet igen och det märks att det inte är en slump att den låten spelas.

– Jag har jobbat som städare på det förra biblioteket när jag studerade så det var fantastiskt fint att få frågan om vi kunde spela Here comes the sun, säger Kasper Skarrie när applåderna lagt sig.

I publiken står Mona Benzel. Hon var med och öppnade Kållereds bibliotek 1971 och har även arbetat på Mölndals stadsbibliotek.

– Jag är en väldigt nyfiken person och det är så roligt att det här har öppnat. Det var inte så lätt att komma upp till det andra, säger hon.

”Läsa, läsa, läsa”

Klockan ett är det dags för dockteater. Många entusiastiska föräldrar och barn samlas för att se Barbro, Wanda och Alexander göra ett framträdande. Längst fram sitter Ghazal Amiri med sina barn Moein och Parniyan.

– Jag är en biblioteksälskare, säger Parniyan Amiri.

Varför det?

– För jag älskar att läsa, läsa, läsa.

LÄS MER:Snart flyttar biblioteket i Kållered till nya lokaler: ”Har längtat i många år”

LÄS MER:Bildspecial: Så har Mölndals innerstad förändrats

LÄS MER:Två bussar med ukrainska flyktingar har anlänt till Kållered

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS