Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fredrik Hofflander om bevakningen av storbranden i Kållered. Bild: Fredrik Hofflander
Fredrik Hofflander om bevakningen av storbranden i Kållered. Bild: Fredrik Hofflander

Fredrik Hofflander: I svåra stunder känns det här jobbet som mest meningsfullt

Att skildra en akut nyhetshändelse handlar inte bara om återge saklig information från myndigheterna. Det handlar också om att finnas på plats där det händer och skildra konsekvenserna för de människor som drabbas.

Förra veckan skröt jag lite om vår nya nattliga nyhetsdesk som vi driver ihop med våra elva västsvenska systertidningar. När ni eventuellt läste de där raderna på torsdagen hade nödvändigheten med dygnet-runt-bevakning redan hunnit demonstreras på tydligast tänkbara vis.

LÄS MER: Här får familjen komma tillbaka – efter en uppskakande natt

Vid fyratiden på natten bröt branden ut på en gård på Hultavägen i Kållered. Det stod snart klart att det skulle bli en mycket stor och långdragen kamp för alla inblandade.

Sorgsna blickar

Strax efter klockan sju var jag själv på plats vid avspärrningarna i det normalt sett så lugna bostadsområdet nära Streteredsskolan. Räddningsledaren gav en snabb lägesrapport, ett par närboende betraktade händelseförloppet med sorgsna blickar och ett hundratal meter bort rasade branden intensivt.

Det är i stunder som denna som det känns extra meningsfullt att arbeta på en lokal nyhetstidning. Det är vi som ska se till att saklig och snabb information når ut till Mölndalsborna. Och det är vi som ska skildra vilka konsekvenser händelsen får.

LÄS MER: Bella väckte familjen när brandröken från Hultet kom in i huset i Kållered

När jag skriver skildra, då menar jag inte bara vidareförmedla de faktaspäckade bulletiner som räddningstjänsten så förtjänstfullt skickar ut till landets alla redaktioner. Jag menar i stället prata med människor på plats och berätta historierna som konkretiserar alla hårda fakta, som hjälper oss att lite bättre fatta vidden av en stor nyhet.

Respekt och omtanke

Allt detta ska göras med respekt och omtanke förstås. Alla vill inte snacka med en journalist eller vara med på en bild när tillvaron precis har vänts upp och ner. Då tackar vi ödmjukt för oss och jobbar vidare.

Mölndals-Postens journalister var på plats en bra bit in på eftermiddagen den här torsdagen, långt efter att övriga nyhetsmedier börjat intressera sig för andra ämnen. Under julen och de senaste dagarna har ni kunnat läsa den fortsatta rapporteringen på vår sajt och i vår app – om hur läget är i området nu, hur julen blev för grannfamiljen och om brottsutredningen som polisen jobbar vidare med.

LÄS MER: Grannarna Linda och Peter såg storbranden på gården Hultet

Inga personskador

Den här gången blev konsekvenserna tack och lov inte lika dramatiska som när grannorten Lindome upplevde sin storbrand i april. Ingen förlorade sitt hem och inga människor eller djur kom till fysisk skada. Det får vi tacka valfria högre makter för.

Med dessa rader vill jag önska dig som läser ett riktigt gott nytt år. Och håll lite extra koll på eventuella raketer under nyårsfirandet – även om nattdesken förstås jobbar då också så slipper vi gärna rapportera om nya bränder.

Ladda ner vår nyhetsapp

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.