Martin Ekgrund, Ica-handlare på Maxi stormarknad Högsbo 421, säger att butiken inte har tekniken för att tillhandahålla självutcheckning på ett säkert sätt.
Martin Ekgrund, Ica-handlare på Maxi stormarknad i köpcentrumet 421, säger att butiken inte har tekniken för att tillhandahålla självutcheckning på ett säkert sätt. Bild: Ica

Ica Maxi i köpcentrumet 421 slopade självutcheckning – på grund av svinn

Ica Maxi i köpcentrumet 421, i utkanten av Eklanda, är en av fyra Maxi-butiker i Västsverige som stänger ned sina snabbkassor med självutcheckning.
– Vi har inte tekniken för att tillhandahålla tjänsten på ett säkert sätt, säger Ica-handlaren Martin Ekgrund.

ANNONS

I slutet av september rapporterade SVT Nyheter Väst att flera Maxi-butiker genomför förändringen på grund av svinn – när folk fuskar med betalningen.

Två av butikerna, som det enligt SVT handlar om, ligger på varsin kommungräns mellan Mölndal och Göteborg. Dels butiken på Grafiska vägen i Krokslätt, dels den i köpcentrumet 421 i utkanten av Eklanda. De andra två är Maxi i Skövde och i Angered, skriver SVT.

– Det är miljonbelopp varje år, sa Pontus Granqvist, butikschef i Angered, till SVT Nyheter Väst.

Ica-handlaren: ”Vi var först ut”

Martin Ekgrund, Ica-handlare i köpcentrumet 421, berättar för Mölndals-Posten att hans butik har en bemannad snabbkassa i stället för självutcheckning.

ANNONS

– Vi var först ut och genomförde det i september förra året, säger han till Mölndals-Posten.

Martin Ekgrund tycker att förändringen har slagit väl ut.

– Det är en del av det stora hållbarhetsarbetet att hålla nere svinnet. Vi hade inte tillräckligt säkra funktioner för att kunna tillhandahålla egenutcheckning. Därför satte vi in en manuell kassa som är knuten ihop med självscanningen.

Hur mycket pengar har ni förlorat på självutcheckningen?

– Det svarar jag inte på eftersom det inte finns något svar på det. Det är ett osynligt svinn, så det skulle bara bli hypoteser. Vi har inte tekniken för att tillhandahålla den tjänsten på ett säkert sätt.

Mölndals-Posten har även kontaktat Jonas Handspik, på Ica Maxi på Grafiska vägen, som avböjer kommentar.

Men på det stora hela ökar antalet Ica-butiker som erbjuder snabbkassor och självscanning med handtag, enligt Henrik Wahlström, ansvarig för checkout-lösningar på Ica.

– Speciellt användningen av snabbkassor har ökat väldigt mycket de senaste två åren. Det har nästan fördubblats på två år, både genom att fler butiker erbjuder dessa lösningar men framförallt att fler och fler kunder väljer att använda dem istället för traditionella kassor, säger han till Mölndals-Posten.

LÄS MER:Här är Mölndals bästa kanelbulle – enligt Mölndals-Postens test

LÄS MER:Så påverkas Mölndalsborna av höga elpriser: ”Extra tajt budget”

LÄS MER:Allt fler handlar på extrapris – här är Mölndals billigaste mataffärer

ANNONS