Ideoconcept har designat över 300 restauranger

Företaget Ideoconcept i Mölndal har hittat sin nisch – att designa och rita restauranger. Totalt handlar om över 300 restauranger under 15 år i branschen.

ANNONS
|

Mölndals-Posten besökte Ideoconcept i företagets lokaler i Balltorp. I trappan upp till kontoret finns en tavla på väggen med ett inramat pumpafrö.

– Det ska symbolisera kunden. Att man har ett frö till en idé som man vill genomföra. Sedan kommer man in i vår trädgård, säger vd:n Håkan Söderlund.

Ideoconcept har nischat sig med uppdrag för främst restaurangbranschen.

Det senaste stora jobbet var på restaurangen Choi på Malmskillnadsgatan i Stockholm som öppnade i förra veckan. Det är en kedja som serverar vietnamesisk mat och som nu etablerat sig i Sverige.

– Vi har designat och ritat allt och levererat möblerna. Ett jobb som vi är väldigt nöjda med, berättar Håkan Söderlund.

ANNONS

Hela restauranger

Burger King och Pinchos är annars två stora kunder som varit betydande för omsättningen. Ideoconcept har ritat flera restauranger för Burger King.

– Det handlar om allt från kakel, klinkers, ljus, utemöbler, ljudsystem, toaletter och fasader, berättar Håkan Söderlund.

Öppenhet har varit en viktig komponent i samarbetet.

– Vi har haft en öppen dialog med dem hela tiden. både när det gäller priser på material och vad vi måste ha i påslag, till exempel.

Coca-Cola, Liseberg och Arvid Nilsson är några andra av företagets kunder, liksom bostadsbolag som exempelvis Balder, Klövern och Castellum.

Dessutom har Ideoconcept ritat Hede Padelcenter i Kungsbacka och Gelaterian på Grönsakstorget i Göteborg för att nämna andra exempel.

Kontor på Centralstationen

Det var Håkan Söderlund och Patrik Bagger som startade Ideoconcept 2006 – detta efter att ha jobbat tillsammans i tio år för Samuelsons Inredningar.

2006 satt de båda kollegorna i lokaler på Centralstationen i Göteborg, men två år senare flyttade de till sin nuvarande adress i Balltorp.

– Vi satt tio år på nedervåningen och sedan flyttade vi upp till andra våningen 2018, berättar Håkan Söderlund och visar oss runt.

I början såg det inte så trevligt ut i kontorslokalerna på Ålegårdsgatan.

– Det var linoleumgolv och lite rektorsexpedition eller tandläkarmottagning över det hela.

Trädgårdstema i lokalerna

Nu är lokalerna ljusa och fräscha och trädgårdstemat är påtagligt. Det finns rum som heter ”Bersån” och ”Komposten”, och det slutar inte där.

Konferensrummet heter Bikupan, köket kallas för Grillplatsen och Patrik Bagger och Håkan Söderlunds arbetsrum går under namnet Fågelbona. Det finns också ett sällskapsrum som fått heta Träkojan.

Mellan 2016 och 2019 blev Ideoconcept ett så kallat gasellföretag fyra år i följd, vilket betyder att man omsätter över tio miljoner kronor och dubblerar sin omsättning inom tre år.

Men under pandemiåret 2020 tvingades företaget att permittera fyra personer. Restaurangbranschen drabbades hårt av uteblivna intäkter och det slog även mot leverantörer och underleverantörer.

– Vi har fått omställningsstöd och gjorde en förlust förra året, men i år har vi gått plus under första halvåret, berättar Håkan Söderlund.

Hur ser det ut för resten av året?

– Vi har en bra orderingång i höst, och på sikt hoppas vi kunna återanställa någon eller några av våra tidigare medarbetare.

Ladda ner vår nyhetsapp

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS