Ikea levererar madrasser och lakan till flyktingbostäder i Mölndal

Nu har Mölndals stad gjort i ordning flera lokaler där flyktingar från Ukraina kan bo. Men det är inte alla bostäder som håller måttet.
– Vi försöker undvika de allra största gymnastiksalarna, säger Helen Smith, social- och arbetsmarknadschef i Mölndals stad.

ANNONS
|

Nu har de 170 platserna som Mölndals stad gjort i ordning för att ta emot ukrainska flyktingar börjat fyllas. Platserna är utspridda över några lokaler runt om i Mölndal som uppfyller grundläggande mänskliga behov.

– Det är oftast enklast med gamla förskolor, skolor eller andra gamla boenden som har stått tomma. De har ofta hygienutrymmen och möjlighet att laga mat och sådana saker, säger Helen Smith, social- och arbetsmarknadschef i Mölndals stad.

Anonyma platser

Ett av boendena som Mölndals stad öppnade avvecklades snabbt då lokalen inte höll kapaciteten. Både avloppet och eltillgången havererade och en ny lokal togs fram.

– Vi ska få till logistiken samtidigt som vi försöker undvika de allra största gymnastiksalarna för det blir väldigt opersonligt. Det är människor som kommer från flykt och vi har ju märkt att de vill ha avskildhet. Därför är det bra om vi kan erbjuda lokaler där det finns rum som man kan stänga om sig.

ANNONS

Vilka platser det rör sig om vill inte Helen Smith berätta i nuläget. Hon understryker att det först och främst handlar om flyktingarnas integritet.

– Vi värnar om människorna som är där. Vi märker att de är trötta och de vill vara ifred så just nu vill jag inte säga det.

Madrasser och lakan

Helen Smith berättar att de samarbetar med serviceförvaltningen så att flyktingarna kan få färdiglagad mat. I lokalerna ska det även finnas sängar, hygienartiklar och andra praktiska saker.

– Tanken är att de flesta inte ska stanna i mer än två till max fem dagar innan man kommer vidare men allt hänger ihop med vilken takt som Migrationsverket hinner registrera flyktingarna, säger Helen Smith.

Mycket av förnödenheterna kommer från Ikea i Kållered.

– De är upphandlade och ligger nära så när vi behövt köpa in madrasser, lakan och de här grejerna så paketerar de och gör allt färdigt. Då slipper vi att gå runt själva i butiken, säger Helen Smith.

LÄS MER:Hundratals kom till kommunens Ukrainaträff på The Weaver: ”Blir väldigt berörd”

LÄS MER:Fullt på Migrationsverket – nu vädjar myndigheten om hjälp

LÄS MER:Två bussar med ukrainska flyktingar har anlänt till Kållered

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS