Ikeamöbeln Cavelli såldes på auktion – för nytt rekordpris

Fåtöljen Cavelli, som tillverkades i slutet av 50-talet, är den dyraste Ikea-möbeln som någonsin sålts på auktion. På tisdagskvällen köptes ett exemplar för nästan 190 000 kronor på Bukowskis.
– Fantastiskt roligt att få vara med om att slå ett nytt världsrekord på Ikeas mest ikoniska och mytomspunna fåtölj Cavelli, säger Bukowskis expert Jonatan Jahn i ett pressmeddelande.

ANNONS

Den senaste tiden har flera exemplar av fåtöljen Cavelli sålts på auktion. I november förra året betalade en köpare 151 000 kronor för modellen, som skapades av formgivaren Bengt Ruda 1958.

Nu har ytterligare två Cavelli-fåtöljer gått under klubban. Den ena ställdes faktiskt ut i Kållered i början av maj. Under varuhusets 50-årsjubileum kunde besökarna betrakta den gula fåtöljen, och prata med möbelexperten Andreas Siesing om den.

– Den är väldigt ovanlig, sa han till Mölndals-Posten då.

Fåtöljen Cavelli

Bengt Ruda kom till IKEA från Nordiska Kompaniet 1957. Ruda hade under 1950-talet gjort sig känd för banbrytande möbler och var en ovanlig rekrytering för Ikea. Han var nämligen den första utbildade designern som anställdes. 1958 formgav han fåtöljen Cavelli, som tillverkades i väldigt få exemplar. Den betraktas numera som en ikonisk modell, och är den dyraste Ikeamöbeln som någonsin sålts på auktion.

Blivit status

Även om det är ovanligt med höga priser för gamla Ikeamöbler, så finns det vissa modeller som faktiskt är värda en del.

– Bara de senaste 10-20 åren är det flera modeller som har fått ett ganska högt andrahandsvärde. Idag kan man ha nåt från Ikeas 1970-tal som en unik möbel hemma, det har fått mer status, sa Andreas Siesing på jubileumsdagen.

Fåtöljen som ställdes ut i Kållered såldes till slut för 114 886 kronor på auktionssidan Auctionet. Den auktionen avslutades 15 maj.

Högre pris

Några dagar senare, 17 maj, såldes dock ett annat exemplar av Cavelli-fåtöljen för hela 189 875 kronor, under en auktion hos Bukowskis. Det är det högsta belopp som någonsin betalats för en Ikeamöbel på auktion.

– Fantastiskt roligt att få vara med om att slå ett nytt världsrekord på Ikeas mest ikoniska och mytomspunna fåtölj Cavelli. Den här typen av mycket ovanliga modeller från folkliga Ikea har idag blivit exklusiva samlarobjekt, säger Jonatan Jahn, specialist inom design och modernt konsthantverk på Bukowskis, i ett pressmeddelande.

Den sistnämnda fåtöljen såldes i originalklädsel, vilket kan förklara det högre priset.

LÄS MER:Ikea fortsätter att köpa ryskt trä

LÄS MER:De öppnade Ikea för 50 år sedan – ordnar träff en gång om året

LÄS MER:Håkan har fotat Ikea Kållered i 50 år – nu visar han sina unika bilder

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS