Oscar Gharib och Willam Sand går på Sinntorpsskolan och kan inte längre resa gratis på sommarlovet. De är kritiska till Västtrafiks beslut
Oscar Gharib och Willam Sand går på Sinntorpsskolan och kan inte längre resa gratis på sommarlovet. De är kritiska till Västtrafiks beslut Bild: Anna Mattisson

Ilska kring indragna fritidskort: ”Liseberg får ha öppet men vi får inte åka buss”


– Liseberg får vara öppet men vi får inte åka buss! Vari ligger logiken, frågar åttondeklassaren William Sand. Hos honom, och de andra högstadieeleverna på Sinntorpsskolan, svallar känslorna höga sedan Västtrafiks stoppat deras fritidskort över sommarlovet.

ANNONS

– Det är okej att vi åker till och från skolan. Vad är skillnaden när det är sommarlov, undrar William Sand.

Och han är inte ensam om att ha den funderingen. Sedan Västtrafik bestämde att fritidskorten inte gäller under sommaren har elever skrivit insändare, kontaktat kommunpolitiker och skrivit på en namninsamling på Instagram. De har pratat om busskorten på lektioner och med varandra på rasterna.

LÄS MER:Elevernas sommarkort dras in – ska minska trängseln i kollektivtrafiken

Fritidskorten köps av Västtrafik och betalas av Mölndals stad. I år har dock Västtrafik bestämt att ingen kommun ska kunna köpa till den tjänsten i sommar. Kommunerna får alltså inte köpa fritidskort så deras ungdomar får åka gratis i sommar. På Västtrafiks egen sida säljs de däremot. För 855 kronor kan den som är under 20 åka fritt hela sommaren.

Smittskydds rekommendationer

Peter Hermansson, ordförande i Västtrafiks styrelse, berättar att beslutet baseras på Smittskydds rekommendationer för Västra Götalandsregionen, som äger Västtrafik. Ingen ska uppmuntras till att göra onödiga resor med kollektivtrafiken.

– Den tolkning vi gjort är att vi inte kan säga ja till köp som innebär att folk får avgiftsfria resor. Köper du kortet själv förutsätter vi att resorna är nödvändiga. Vi tror inte att du betalar för onödiga resor, säger han.

Vad är nödvändigt?

– Om du jobbar på sjukhuset till exempel. Nöjesresor är inte nödvändiga. Jag har full förståelse för att man kan tänka att det är orättvist, men vi tar ställning utifrån ett rent smittskyddsperspektiv.

Oscar Gharib, från Williams parallellklass, köper inte det svaret.

– Varför ska det vara okej att åka om vi betalar, men inte om vi får åka gratis med fritidskorten, undrar han och ställer sig också kritisk till valet av tidpunkt.

Tjänar inga pengar

– När de drar in korten tvingar de en att köpa kort. Det blir ett sätt för Västtrafik att tjäna pengar, säger William Sand och tror att många nog kommer att tjuvåka.

Att det skulle finnas ekonomiska motiv bakom beslutet nekar Peter Hermansson dock till.

– Vi tjänar pengar på att sälja korten till kommunerna. Det vi gör nu är att säga nej till en intäkt, inte en kostnad, säger han.

LÄS MER:Att Västtrafik tar bort våra fritidskort i sommar är en dålig idé

William Sand och Oscar Gharib känner många unga som inte har råd att betala för busskort över sommaren.

– Det finns jättemånga med ekonomiska problem som kommer att få sitta hemma medan deras vänner åker iväg, säger Oscar Gharib.

Inte omöjligt

Ytterligare ett problem får de som bor utanför Lindome. De som exempelvis bor i Hällesåker kommer att ha svårt att ta sig till klasskompisarna i Lindome. Särskilt eftersom det inte finns någon cykelbana mellan orterna.

– De som bor utanför är väldigt frustrerade. Men jag och William tror att vi unga har en chans att få tillbaka fritidskorten, säger Oscar Gharib.

LÄS MER:Upprörda känslor när bussen försvinner

Och trots att det inte finns någon sådan möjlighet i sikte just nu är dörren faktiskt ännu inte helt stängd. Ändras rekommendationerna från Smittskydd och Folkhälsomyndigheten kan Västtrafik komma att ändra sitt beslut, säger Peter Hermansson.

– Det är inte omöjligt, men inget jag vågar lova. Får vi grönt ljus i ett tidigt skede så finns det en möjlighet för kommunen att köpa kortet, men där är vi inte. Allt beror på vilka rekommendationer vi får.

ANNONS