Eftersom många väljer att fira midsommar utanför sin vanliga umgängeskrets finns det risk att det startas nya smittkedjor.
Eftersom många väljer att fira midsommar utanför sin vanliga umgängeskrets finns det risk att det startas nya smittkedjor. Bild: Meli Petersson Ellafi

Inför midsommar: Störst spridning av coronaviruset bland unga

Spridningen av covid-19 fortsätter att minska i Västra Götaland, men högst incidens finns bland de under 30. Inför midsommar, en av årets största festhelger, vill regionen uppmana till försiktighet.
– De unga som inte hunnit bli vaccinerade behöver tänka extra mycket på att följa råden, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare.

ANNONS
|

De senaste veckorna har smittläget i regionen minskat ordentligt. Under föregående vecka rapporterades 347 nya fall av covid-19 vilket är en minskning med 44 procent jämfört med veckan innan. Trots detta vill smittskyddsläkare i regionen uppmana till försiktighet inför att en av årets största festhelger närmar sig.

– Vi ser en minskning i samtliga åldersgrupper och i nästan alla kommuner, men högst incidens finns hos de unga under 30. Det är människor som är ute och rör sig mycket, inte hunnit bli vaccinerade och behöver tänka extra mycket på att följa råden under midsommarhelgen, säger Thomas Wahlberg i ett pressmeddelande.

ANNONS

LÄS MER:Så är coronaläget i Mölndal

Eftersom många väljer att fira högtiden utanför sin vanliga umgängeskrets finns det därför risk att det startas nya smittkedjor.

– Det viktigt att var och en kommer ihåg att vi fortfarande lever i en pandemi, säger Thomas Wahlberg.

Viktigt att hålla smittspridningen nere

Under hela sommaren gäller Folkhälsomyndighetens råd för att minska smittspridningen, som förlängts till 30 september.

LÄS MER:På tisdag öppnas Sverige – regelverket tas bort i fem steg

Enligt de allmänna råden bör individer bland annat stanna hemma vid symtom på covid-19, begränsa nya nära kontakter, arbeta hemifrån så ofta det är möjligt samt hålla avstånd till andra och undvika miljöer med trängsel.

– Detta gäller såklart även oss i Västra Götaland. Vi har ett gynnsamt läge just nu och vi har var och en ett ansvar för att göra vad vi kan för att fortsätta hålla smittspridningen på en så låg nivå som möjligt, säger Thomas Wahlberg.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS