Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Munskydd i kollektivtrafiken från och med 7 januari 2021.
Bild: Västtrafik/Arkiv Bild: Catrin Hansson
Munskydd i kollektivtrafiken från och med 7 januari 2021. Bild: Västtrafik/Arkiv Bild: Catrin Hansson

Inför munskydd i kollektivtrafiken: "Klart det blir en utmaning"

Västtrafik menar att de nya restriktioner där resenärer i kollektivtrafiken rekommenderas att bära munskydd under rusningstid blir en utmaning och de efterlyser vägledning.

På fredagseftermiddagen gick regeringen ut med nya coronarestriktioner, där de bland annat rekommenderar munskydd under vissa tider när det är många som pendlar.

– Vi rättar oss efter de rekommendationer som regeringen gick ut med. Men vi behöver mer vägledning från Folkhälsomyndigheten om hur det här ska gå till, säger Kristian Lans, presskommunikatör på Västtrafik.

Enligt regeringen ska kollektivtrafiken också stå för munskydd till de resenärer som glömt att ta med ett eget. Kristian Lans tror att munskydden antingen kommer att finnas på varje fordon eller på Västtrafiks knutpunkter, men även här efterfrågas vägledning för genomförande.

– Det är klart att det här blir en utmaning, dels att få fram munskydd, få ut dem och dels att kommunicera ut det här, säger Kristian Lans.

De nya restriktionerna för munskydd i kollektivtrafiken ska gälla från och med den 7 januari.

Kommer ni vara i fas tills dess det nya börjar gälla?

– Ingen aning. Men vi kommer sätta högsta fart och vi samarbetar med smittskyddet i regionen, så den kontakten kommer också att tas. Vi kommer att veta mer nästa vecka, säger han.

Catrin Hansson

[email protected]