Västra Götalandsregionen väljer att släppa på de skärpta regionala rekommendationerna som infördes i februari i år.
Västra Götalandsregionen väljer att släppa på de skärpta regionala rekommendationerna som infördes i februari i år. Bild: Håkan Johansson

Inga förlängda regionala rekommendationer efter 6 juni

Västra Götalandsregionen släpper på de skärpta rekommendationerna från och med nästa vecka. Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg betonar däremot att pandemin inte är över.
– Vi måste förvalta den här nedgången väl och bidra till att smittan inte ökar igen, säger han.

ANNONS
|

I veckan lättade Folkhälsomyndigheten på restriktionerna inför sommaren och under onsdagen meddelade Västra Götalandsregionen på en presskonferens att även de väljer att gå samma väg.

Sedan i februari har regionens invånare följt regionala skärpta rekommendationer, som enligt smittskyddsläkare Thomas Wahlberg infördes för att markera vikten av att minska smittan.

– Vi såg då en snabb uppgång av antalet fall och en ökning i smittspridningen, då var det var viktigt att tydligt markera till invånarna hur de ska göra för att undvika att bli smittade. Över tid har de anpassats och de som gäller just nu kvarstår till 6 juni, säger han.

ANNONS

LÄS MER:Lista: Lättade restriktioner – det här gäller i nivå 3

Utgår helt från Folkhälsomyndigheten

Regionen väljer alltså att inte förlänga i och med en fortsatt minskad spridning och att belastningen på sjukvården också går ner.

– Basen kommer nu vara de nationella råden och rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten och regeringen, säger Thomas Wahlberg.

Han betonar däremot att lättnaderna i rekommendationerna inte innebär att invånarna ska återgå till ett normalläge. Mer än varannan invånare i regionen väntar fortfarande på sin första dos vaccin i samband med att de upphör.

LÄS MER:Fässbergs sommarcup planeras för fullt – räknar med lättare restriktioner

– Vi måste förvalta den här nedgången väl och inte bidra till att den ökar igen. Tänk på att alla inte är vaccinerade än och visa hänsyn. Vi behöver ta ansvar för att fler inte ska bli sjuka framöver. Nu är det upp till bevis, säger han.

Man ska fortsatt hålla sig till sin egen umgängeskrets och inte öppna upp för större privata fester. Han upprepar också betydelsen av att hålla avstånd och jobba hemma om man kan det.

– Smittan finns fortfarande i samhället och det kan gå fort innan vi får nya utbrott, säger han.

Vaccin, värme och följsamhet ger effekt

På sjukvården har belastningen också gått ner. Just nu är det 145 inneliggande patienter med covid-19 och 26 av dessa vårdas i intensivvård. Enligt Jan Kilhamn, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör är det på liknande nivåer som vi var i juli förra året.

– Det vi ser är en effekt av vaccinet men också värmen och att vi levt efter rekommendationerna, säger han.

Vården belastas ändå rejält av övriga sjukdomar där det finns vårdbehov som inte kan vänta.

LÄS MER:Inget nationaldagsfirande i parken trots lättare restriktioner

Vaccinationstakten i regionen har under veckan påverkats av vaccinbristen i landet. Vacinsamordnare Kristine Rygge menar att de fokuserat på dos 2, under veckan har upp till 60 000 invånare därmed kunnat bli fullt vaccinerade.

Inför vecka 23 och framåt räknar regionen med en något större leverans, men fick under onsdagen besked om att de vecka 24 får något lägre än först förväntat.

– Vi hoppas åtminstone kunna nå en miniminivå på 50 000 doser per vecka till invånare som ska få dos ett, säger Kristine Rygge.

LÄS MER:Fortsatt tufft för hotellen – osäkert hur sommaren blir

Vaccin för 45 år och äldre

På vissa platser i regionen har de som fyller 45 år i år och äldre kunnat boka vaccintid. Nästa vecka öppnar hela regionen upp för den åldersgruppen. Fortfarande väntar däremot mer än hälften av regionens invånare på sin första dos.

– När vi släpper på yngre beror på leveranserna, säger Kristine Rygge.

En viktig del som hon uppmanar alla att komma i håg är att ta dos 2 på samma plats där man fick dos 1.

– Där finns det med säkerhet en dos med ditt namn på som väntar. Vi har många vaccinationsplatser ute i regionen och målet är att det ska vara lättillgängligt, säger hon.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS