Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Inga köer till drop-in i Kållered – ringde in 80-plussarna: ”Plikt att ta vaccin”

Kållered är kommundelen med minst andel vaccinerade mot covid-19. Och det var knappast köer när Nötkärnans vårdcentral hade drop-in under lördagen. Ändå slutade arbetsdagen i dur för vaccinatören.

– Vi är lite oroliga för hur många som kommer när vädret är som det är, säger Emma Bengtsson, distriktssköterska på vårdcentralen i Kållereds centrum.

Hur många kan ni ta emot?

– Vi har vaccin så det räcker, men med tanke på våra lokaler och att alla ska sitta ner en kvart efteråt så blir det optimalt med en var femte minut.

Klockan är strax före tio på förmiddagen när Emma Bengtsson och kollegorna Karolina Silverborn och Emely Andersson fyller sprutor med covidvaccin från såväl Pfizer som Moderna.

Drop-in på flera platser

Nötkärnan i Kållered är en av 120 vaccinatörer i Västra Götaland som under lördagen har drop-in för de som ännu inte tagit vaccin, men också för äldre personer som nu erbjuds en tredje dos.

LÄS MER: Regionen satsar på vaccinationsdag den 2 oktober: ”Enklare att vaccinera sig”

När Mölndals-Posten för två veckor sedan listade vaccinationsgraden i respektive stadsdel hamnade Kållered i kommunbotten. Knappt 70 procent hade tagit en spruta och endast 47 procent hade då fått två doser. Den senaste statistiken har ännu inte kommit och vårdcentralschefen Ulla Erixon medger att det inte varit någon större rusning.

– Det var en dipp under några veckor men den senaste tiden har vi ändå haft det ganska fullbokat på de tider när vi vaccinerat, säger hon.

Sex månader till dos tre

Redan innan dörrarna öppnats är Rolf Lindberg på plats. Han går omedelbart in på undersökningsrummet för att få sin tredje dos, men kommer ut lika snabbt.

– Jag kom hit för tidigt. Det måste gå sex månader innan jag får ta min tredje spruta och jag föll på ett par dagar. Nu får jag komma tillbaka 11 oktober istället, säger Rolf Lindberg från Bölet.

LÄS MER: Så är coronaläget i Mölndal under vecka 38

Två som lyckas bättre med sexmånadersregeln är Eva-Lis Sundström och Anita Magnusson, tidigare grannar i Bölet men idag bor Eva-Lis i Kållereds centrum.

– Vi var här tillsammans förra gången också, 1 april. Så vi klarar oss med en dag, säger Eva-Lis Sundström.

Ingen tvekan att ta en tredje dos?

– Jag har väntat på detta och tycker det är en plikt att ta vaccin. Vi har en väninna som inte tagit någon spruta så henne har vi valt att inte träffa.

– Jag trodde det skulle vara lång kö här, men folk kanske inte läser på hemsidan, säger Anita Magnusson innan de två lämnar vårdcentralen för att gå iväg och fika.

Ringde in 80-plussare

I brist på ovaccinerade och dos tre-personer tar personalen till ett beprövat knep.

– När det inte blir någon kö så ringer vi in dem i stället, säger distriktssköterskan Karolina Silverborn.

LÄS MER: Nytt coronautbrott på Fässbergsskolan – en klass skickas hem

Några av de 80-plussare som svarar väljer att komma eller så bokas de in på en tid kommande veckor. Fast flera samtalsförsök går inte fram.

– Antagligen svarar de inte när vi ringer från skyddat nummer på en lördag, säger Karolina Silverborn.

Lindomeborna Lars-Eric och Barbro Olsson är trots postadressen trogna vårdcentralen i Kållered. För dem är det givet att ta en tredje dos.

– Klart vi ska ta den här också, säger Lars-Eric medan hustrun Barbro tar fram vaccinationskort och legitimation samtidigt som distriktssköterskan Emma Bengtsson kavlar upp hans skjortärm.

Samtalen gav resultat

När Mölndals-Posten lämnar är det tomt på människor i lokalen, men inringandet visar sig ge resultat.

– Sammanlagt kom 48 personer så det slutade väldigt bra. Det blev faktiskt en person var femte minut precis som målet, men hade vi inte börjat ringa hade vi haft en väldigt lugn lördag. Nu känns det som man gjort en insats, säger Emma Bengtsson efter att vårdcentralen stängt vid 14-tiden.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.