Ingen fixade skötseln – scenbryggan i Rådasjön behöver bytas ut

Efter bara nio år smulas frigolitblocken under scenbryggan i Rådasjön sönder. Detta sedan det fallit mellan stolarna vem som skulle stå för underhållet. Nu behöver kultur- och fritidsnämnden 220 000 kronor för att bygga en ny brygga.

ANNONS

För nio år sedan invigdes scenbryggan, en läktare och ett måldomartorn i Rådasjön. Satsningen genom fördes med hjälp av EU-pengar och var ett samarbete mellan Mölndals Roddklubb, Gunnebo slott och Mölndals stad.

Bryggan blev populär och har använts av både badande Mölndalsbor, Mölndals roddklubb och kulturskolan som arrangerar Musik på vattnet. Ingen stod dock för underhållet och nu faller flytblocken som håller bryggan uppe sönder.

– Scenbryggan har frigolit under sig som skaver sönder. Till slut tar flytblocken in vatten och kan bli skeva. Då är det inte så bra att sätta en orkester och det stora, tunga taket på scenen, säger Daniel Pawholm, samordnare för evene­mang och produk­tion på kultur och fritidsförvaltningen.

LÄS MER:Oljan har sanerats – Rådasjöns badplats är öppen igen

Föll mellan stolarna

När EU-projektet avslutats gjordes en muntlig överenskommelse mellan kommunen och Gunnebo slott om hur ansvaret för underhållet av scenbryggan skulle fördelas. I dag finns ingen skriftlig dokumentation om vad som bestämdes, och eftersom personal bytts ut föll ansvaret mellan stolarna. Samtidigt har scenbryggan blivit så sliten att den kan bli en säkerhetsrisk.

Den går inte heller att reparera.

– Eftersom flytblocken under har gått sönder blir det billigare att investera i en ny brygga än att börja lappa och laga, säger Daniel Pawholm.

Ber om pengar

På sitt senaste möte bestämde sig kultur- och fritidsnämnden för att önska pengar i nästa års budget för en ny brygga, med pontoner av betong. Den skulle ha en längre livslängd och kräva mindre underhåll än den nuvarande. Prislappen ligger på 220 000 kronor.

Dessutom beräknas det kosta 100 000 kronor om året för tillsyn, mindre reparationer, iläggande och upptagning av bryggan och arbetet för att ställa den i ordning inför olika kulturevent. Den pengen ska också gå till att se över läktaren och måldomartornet och göra det möjligt att ha fler evenemang på platsen.

Också den slanten ber kultur- och fritidsnämnden om inför 2022 års budget.

LÄS MER:Inget nationaldagsfirande i parken trots lättare restriktioner

Viktigt till nästa år

Eftersom Musik på vattnet blir digitalt i år är det inte superstressigt att få till en ny scen. Som badbrygga fungerar den nuvarande utan bekymmer i år. Däremot lyfter kultur- och fritidsförvaltningen fram vikten av att ha en fungerande scen i Rådasjön till nästa års jubileum.

LÄS MER:Applåder och spontandans när kulturskolan gav minikonsert

Om den nya scenbryggan blir av ska en tydlig överenskommelse skrivas om användning och skötsel mellan kultur- och fritidsförvaltningen, skolförvaltningen och tekniska förvaltningen.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS