Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Ingen minskning av förskolegrupperna i Mölndal – trots löftet från politikerna

Arbeta för mindre förskolegrupper, utöka cykelbanorna och förbättra belysningen. Partiledarna i det grönblå styret hade en diger lista löften inför valet 2018. Mölndals-Posten synar hur Grönblå samverkan har lyckats med ett antal av dem.

Det är en solig eftermiddag, och barnen på Stallbackens förskola springer runt på den nya, fräscha skolgården. ”Det där är min pappa!” ropar en flicka. Femton par ögon riktas mot en nybliven gäst, men intresset blir kortvarigt; direkt börjar leken igen.

”Inte lätt att se alla barn”

En av föräldrarna som har kommit för att hämta upp barn är 37-årige Devesh Mishra. Han har stundtals fått signaler från personalen att arbetsbördan är tung och grupperna väl stora -- även om hans son inte verkar ha påverkats av det.

LÄS MER: Föräldrar kritiska mot ny skolplan i Kållered

– Det är inte lätt för lärare att se alla barn när de har många att hålla reda på. Barn som behöver mer uppmärksamhet och fokus kan fara illa. Men jag måste säga att lärarna här gör ett fantastiskt jobb. Föräldrarna märker därför inte av problemen, utan det är snarare pedagogerna som får det tungt och riskerar att bli utarbetade, säger han.

För liten skattehöjning

Stefan Gustafsson är socialdemokratiskt kommunalråd i Mölndal. Det bör inte komma som en överraskning för någon att han ger mandatperioden underkänt med stort U, bland annat vad gäller förskolan.

Stefan Gustafsson (S). Bild: Emmy Jonsson
Stefan Gustafsson (S). Bild: Emmy Jonsson

– De säger att de vill arbeta för att minska barngrupperna, men budgeterar inte för det. För att jämföra har vi en betydligt större budget som innehåller 24 lärartjänster fler, och två som skulle arbeta med arbetsmiljö, säger han.

LÄS MER: SD-ledaren anklagar förskolor för sexualisering av barn – får kraftig kritik för utspelet

– Ett av problemen är att man inte höjde skatten mer för att ta itu med underskottet. I stället för att införa 25 öres ökat skattetryck och se vad det räckte till, borde man ha tänkt i motsatt ordning: ”det här behöver vi ha råd med, hur mycket ska vi höja?”.

Handen på hjärtat: skulle grupperna ha minskat om ni haft makten?

– De extra tjänsterna hade hjälpt, men jag kan inte svära på att vi nått hela vägen. Vi hade jobbat hårt med frågan.

Inte klara

Mölndals-Posten har under veckan sökt kommunstyrelsens ordförande Kristian Vramsten (M) via hans direktnummer, kommunens växel, sms och mejl. Han har inte gått att nå. I stället svarar partikollegan och kommunalrådet Merjem Maslo på våra frågor.

Hon tycker att Stefan Gustafssons kritik är orättvis.

Merjem Maslo (M). Bild: Emmy Jonsson
Merjem Maslo (M). Bild: Emmy Jonsson

– Han som en av ledarna för den tidigare majoriteten lämnade ett underskott på 19 miljoner till oss, som vi fick reda på två månader in på mandatperioden. Det tycker jag är ett underbetyg för Stefan Gustafsson.

LÄS MER: Första spadtaget för 480 nya lägenheter i Kållereds centrum

Angående förskolegruppernas storlek medger hon att det genomsnittliga antalet barn är samma som tidigare år (17 barn per grupp), men att kalla det för ett misslyckande anser Maslo vara för hårt.

– Vi är inte klara. Vi behöver göra mer, och vi har ett år på oss. Det finns fortfarande möjlighet att jobba med den här frågan. Det är en kombination av att det behövs fler förskollärare och fler lokaler.

Stor spridning

Hon pekar på att statistiken ser olika ut beroende på var i kommunen man tittar.

– På vissa platser är grupperna större, på andra mindre. För att råda bot på det har vi budgeterat 366 miljoner kronor på att bygga fler förskolor. Det är till exempel ingen hemlighet att vi har förskolebrist i centrala Mölndal, därför har vi skyndat på arbetet med Hålsten och behöver också färdigställa Gärdesängen.

– Man ska också komma ihåg att det inträffade en pandemi som gjorde det i stort sett omöjligt att föra en normal verksamhet i ett och ett halvt år.

Många faktorer spelar in

My Högfeldt (MP) vill inte heller kalla det för ett misslyckande.

– Vi arbetar mycket med frågan. Det är en av de svåraste utmaningarna vi har, bland annat därför att det är så många faktorer som spelar in. Till exempel personaltätheten, antalet inflyttade, med mera. Det är så klart viktigt att ha mindre barngrupper, och vi arbetar för att nå dit, men jag kan inte svara på om vi kommer att nå hela vägen den här mandatperioden, säger hon.

My Högfeldt (MP) Bild: Emmy Jonsson
My Högfeldt (MP) Bild: Emmy Jonsson

Vad gäller det som åstadkommits under de tre gångna åren, vill hon personligen lyfta fram att partisamarbetet har lett till en ny solcellspark i Kikås, samt till en skattehöjning till förmån för skolan; ett av Miljöpartiets vallöften inför 2018.

Punktbelysning prioriteras

Någonting som varit brännhett i Mölndal före valet och under mandatperioden är belysningen längs Hällesåkersvägen, som Trafikverket tog ner 2017 och som sedan inte har ersatts. Enligt tekniska förvaltningen skulle det kosta 18 miljoner kronor att ersätta den. Grönblå samverkan har budgeterat tre miljoner kronor till belysning för hållplatserna.

LÄS MER: 50 år med Mölndal – vem bryr sig?

– Någonting som man alltid behöver fråga sig är hur vi bäst ska hushålla med pengarna, samtidigt som det kan kosta oss mer om vi skulle slira med underhållet, säger Anders Enelund (M), ordförande i Mölndals tekniska nämnd.

Anders Enelund (M) Bild: Emmy Jonsson
Anders Enelund (M) Bild: Emmy Jonsson

– Ofta kan det vara klokt att sätta punktbelysning där behovet är som störst, vilket vi har gjort i anslutning till busshållplatserna på Hällesåkersvägen. Vi har också ordnat med ny belysning längs Norra Hällesåkersvägen, så förbättringarna är många och vi kommer naturligtvis att fortsätta med detta arbete.

Hur har det gått med utbyggnaden av cykelbanor i hela kommunen? Spårhagavägen och Gamla riksvägen saknar fortfarande leder?

– Vi har byggt ut cykelbanor i enlighet med den gamla cykelplanen, och en ny cykelplan är på gång som ska lyftas den här månaden. Gällande områdena du nämner äger vi inte frågan helt själva eftersom en del av marken är Trafikverkets, men så småningom kommer vi att lösa det också.

Kållered och Lindome har räknats

Om Merjem Maslo ska nämna sådant hon är särskilt stolt över att ha åstadkommit inom samarbetet, väljer hon att lyfta fram stadsutvecklingsprojekten.

LÄS MER: Vi har inte glömt bort Lindome – tvärtom

– Det känns väldigt bra att det inte längre bara är fokus på Mölndals centrum. Vi har förmått lyfta blicken. Här om dagen togs det första spadtaget till nya bostadshus i Kållered, och det finns långt gångna planer på Lindome station. Inom några år kommer man att märka skillnaden, säger hon.

Stefan Gustafsson tycker att ni har väldigt svårt att komma till beslut, att svagt ledarskap, oerfarenhet och att ni är fem partier som måste komma överens gör att allting dras i långbänk. Vad tänker du om det?

– Jag kan inte recensera oppositionen, det är ju hans uppgift att vara kritisk. Jag delar inte den bilden i alla fall. Vi har lyckats genomföra mycket av det vi planerade. Till exempel kommer vi att få 7 000 nya arbetstillfällen till Mölndal genom etableringen av Goco health innovation centre. Det tycker jag är en framgång.

LÄS MER: Kommunen gjorde ett rekordresultat – men när får vi våra seniorkort?

Så stora är förskolegrupperna

2017 låg snittstorleken på Mölndals barngrupper på 16,9 barn. 2018 var siffran 17.1, 2019 17.3, och 2020 17.0.

Snittet i Sverige var i fjol 14.9 barn. Skolverket rekommenderar 6-12 barn i åldern 1-3 år respektive 9-15 barn i åldern 4-5 år.

När Mölndals förskolerektorer planerar verksamheten inför budgetering räknar de med ungefär 16 småbarn och 23-24 stora barn i respektive åldersgrupper.

(Källa: Mölndals stad)

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Mölndals-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.