Ingen minskning på julbelysningen i Mölndal

Julbelysningen i Mölndal står ohotad på grund av Mölndal stads fasta elavtal. Under juletiden prioriteras stämningsskapande ljusslingor i centrum – medan annan skruvas ner.
– I år hade man helt klart kunna skippa det, säger Mölndalsbon Ellinor Bergman.

ANNONS
|

Höstmörkret börjar bli påtagligt och gatubelysningen lyser allt längre på kvällarna. Samtidigt släcker Mölndalsbor sina lampor för att hålla nere elräkningarna – men Mölndals stad gör tvärt om. Nu står det klart att julbelysningen i Mölndal kommer att hängas upp i precis samma utsträckning som tidigare.

– Det är ganska lite vi har att vinna på att minska på den belysningen, och en del att förlora faktiskt, säger Göran Werner, teknisk chef på Mölndals stad.

I år hade man helt klart kunna skippa det

Detta får flera att höja på ögonbrynen. Julbelysningsbeskedet kan skicka helt fel signaler till Mölndalsbor som annars uppmuntras att spara på el, menar vissa.

– Det känns onödigt, man kanske ska föregå med gott exempel, säger Torbjörn Kåreke från Åby.

ANNONS

Även Ellinor Bergman, som dessutom bor i innerstaden, håller med Torbjörn Kåreke.

– Jag tycker det är onödigt. Det brukar ju inte vara överdrivet mycket julbelysning så i år hade man helt klart kunna skippa det, säger hon och lägger till:

– Det känns lite konstigt faktiskt.

Ledlampor. Det är en av anledningarna till att kommunen enligt de själva med gott samvete kan pynta centrum med ljusslingor även i år. Göran Werner säger att de har tur som äger modern belysning som till stor del drivs av just ledlampor. Men som Mölndals-Posten rapporterat tidigare har kommunens lyckade elavtal också en stor betydelse.

– Trots det är det ändå viktigt att alla bidrar till att hålla nere på energiförbrukningen, men det finns bättre sätt än genom att minska på stämningsbelysningen, säger Göran Werner.

Dämpar annan belysning

I stället för att julstämningen i centrum ska behöva lida lägger tekniska förvaltningen den bördan på den allmänna belysningen. Att skruva lite på lampornas lystider och dämpa ljuset något, är bättre lösningar enligt Göran Werner.

– Men det ska inte vara något som minskar säkerheten och tryggheten i Mölndal, det handlar bara om små skillnader som knappt märks, säger han.

Jag tycker vi ska ha det. Det tycker jag faktiskt att vi är värda

En nackdel i Mölndal är att det inte går att kontrollera när julbelysningen kommer att vara igång. När den väl är på plats lyser belysningen tills den plockas ned igen.

– Den är påkopplad på annan belysning. Vi kan tyvärr inte styra bara julbelysningen så den kommer att lysa även på natten.

Göran Werner tycker inte att julbelysning är lika med slöseri – tvärtom, säger han.

– Vi vill inte att det ska bli värre för näringsidkarna i centrum och våra medborgare. Om de tycker att det är trivsamt i centrum kanske de släcker lamporna hemma och är i stan istället. Det är mer lönsamt.

Det finns även de Mölndalsbor som absolut håller med – i bland är lite ljusslingor i mörkret precis det som behövs.

– Jag tycker vi ska ha det. Det tycker jag faktiskt att vi är värda, så det är helt rätt! Säger Annika Nilsson.

Göran Werner påpekar att beslutet även är godkänt av Mölndals stads politiker, något som Torbjörn Kåreke tycker spär på situationen med att inte föregå med gott exempel.

– Det är en politisk signal, säger han.

Det står inte helt klart än när julbelysningen kommer att hängas upp i Mölndals Innerstad. Men redan den 10 november skedde det förra året. Dock tändes inte julbelysningen förrän 25 november år 2021.

LÄS MER:Julbelysningen tänd i Mölndal – tidigare än vanligt

LÄS MER:Nu har julen kommit till Mölndal

LÄS MER:Så påverkas Mölndalsborna av höga elpriser: ”Extra tajt budget”

ANNONS