Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Ingers hus blev inspelningsplats för miljonfilm

Filmen Comedy Queen går upp på biografer nästa år. Just nu spelas den in, i Inger Liljas hus i Toltorpsdalen.

Det är full fart utanför Inger Liljas hem i Toltorpsdalen. Skådespelare, tekniker och annan personal går in och ut ur hennes hem och på tomten har en skåpbil förvandlats till sminkloge sedan huvudrollsinnehavaren blivit så allergisk mot Ingers katter att hon inte kunde sitta inomhus under en hel sminkning. Stora vita bilar fulla av filmteknik och fika står parkerade längs vägen.

– Det ska bli jättespännande att se filmen sen, säger Inger Liljas som kommit förbi för att lämna trädgårdsredskap i sitt skjul på baksidan.

LÄS MER: Christers kompis dog på festen i Kållered – nu blir deras vänskap film

Filmens platschef, David Coster, dubbelkollar att ingen kamera är riktad mot fönstret just då och leder henne glatt till boden och tillbaka. Det var han som hittade Ingers hus och tog kontakt från första början. Han hade fått i uppdrag att hitta ett enplans tegelhus och plöjt Googles satellitkartor i större delen av Storgöteborg.

– Sen åkte jag runt med bilen och kikade. Och det här var precis vad vi behövde, säger han.

Tapetserade om för filmens skull

David la lappar i alla grannarnas brevlådor om att de sökte ett hus att spela in i. Inger minns det tydligt.

– Vi tyckte det lät kul, men bökigt. Så vi slängde lappen.

Men David var envis, knackade på och frågade om han fick ta dit regissören och fotografen och prata. Det visade sig att regissörens föräldrar varit bekanta med familjen.

– Så då kunde vi ju inte säga nej.

I den bruna tegelvillan bor Inger och maken i en lägenhet och dottern med familj i den andra delen av huset. Själva inspelningen sker i dotterns del.

LÄS MER: Hiwa Abbasi vinner priser i Indien – men fick inte visa sin film på hemmaplan

1,5 veckor innan inspelningens start kom scenografer dit, fotade allt för att minnas var det stod och flyttade sedan försiktigt bort det mesta. De målade väggar, tapetserade om, målade en befintlig bokhylla och förvandlade huset till huvudpersonen Sashas och hennes pappas hem. Inger och dotterns familj smög dit när personalen gått för dagen, mycket noga med att inte röra något. Äldsta barnbarnet var förtjust.

– Hennes rum blev Sashas rum. Hon tyckte det blev så fint, säger Inger och berättar att tioåringen helst skulle vilja behålla allt likadant efteråt.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

Rolig film om sorg

Under inspelningsveckorna och återställandet av huset har familjen helt flyttat ut. Bara de två katterna bor kvar, mot löfte om att filmteamet ger dem mat.

LÄS MER: Historien bakom granaten i Lindome: ”Måste vara morfars”

Filmen som spelas in heter Comedy Queen och bygger på en prisad ungdomsroman med samma namn. Den handlar om Sasha, som precis ska fylla 13 år och drömmer om att bli ståuppkomiker. Hon vill få alla att skratta, särskilt pappa som gråter i duschen när han tror att ingen hör. Hemma påminner allt om mamma som inte längre lever. Men Sasha vägrar gråta. I hemlighet skriver hon en lista på allt hon måste göra för att överleva sorgen: Raka av sig håret, sluta läsa böcker, tacka nej till världens gulligaste hundvalp och framför allt, bli en – Comedy Queen.

LÄS MER: Tanja förlorade sitt barn i magen: ”Jag har fortfarande mycket oro”

Filmen utspelar sig i Stockholm. Att stora delar av den ändå spelas in i Mölndal beror på att Film i Väst är en av filmens samproducenter och finansiär, vilket betyder att delar av resurserna behöver förbrukas och hämtas i Västra Götalandsregionen.

Budget: 28 miljoner

Att spela in film är en dyr historia. Budgeten för Comedy Queen är 28 miljoner kronor. Men så är det också mycket jobb och många inblandade. Innan det runt 40 personer starka filmteamet kom till Mölndal har manus skrivits, finansiering säkrats, skådespelare castats, filmare, regissör och annan personal anställts och plats hittats. Bland annat. Och då är efterarbetet med klippning, ljudläggning och marknadsföring inte ens påbörjat.

Tanken är att Inger och resten av Sverige ska kunna se filmen på bio nästa år.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Mölndals-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.