Beslutet att 500 personer kan träffas ute kom för tätt inpå – kommunen hann inte planera för ett nationaldagsfirande i parken. Därför blir årets firande digitalt, precis som 2020.
Beslutet att 500 personer kan träffas ute kom för tätt inpå – kommunen hann inte planera för ett nationaldagsfirande i parken. Därför blir årets firande digitalt, precis som 2020. Bild: Lotta Nyvall, arkivbild

Inget nationaldagsfirande i parken trots lättare restriktioner

Nu är det möjligt att samla 500 personer utomhus om det finns tydliga sittplatser. Trots det blir nationaldagsfirandet digitalt också i år.

ANNONS

– Det går inte att få till ett nationaldagsfirande i Stadshusparken. Man har inte vetat vad restriktionerna ska säga och det tar många månader att fixa allt med tillstånd, repetitioner och tal. Det är lite meckigt, säger Daniel Pawholm, samordnare för evene­mang och produk­tion på kultur och fritidsförvaltningen.

LÄS MER:Klart: Åbytravet tar emot 100 åskådare på torsdag

Precis som förra året blir nationaldagsfirandet alltså digitalt, men Daniel Pawholm tror att det går att fånga stämningen rätt bra ändå.

– Den varma känslan som finns i nationaldagsfirandet hoppas vi få till via skärmen också, säger han och berättar om planerna.

LÄS MER:Applåder och spontandans när kulturskolan gav minikonsert

Fokus på 50 år ihop

Just nu klipps det för fullt i en film som ska visas på Youtube från klockan 12, med länk från kommunens hemsida. Förutom firandet av nationaldagen ligger fokus i filmen på att det är 50 år sedan Mölndal, Lindome och Kållered slogs samman till en gemensam kommun.

LÄS MER:Diesel rann ut vid populära badplatsen vid Rådasjön – kommunen avråder från bad

– Vi blandar sådant som hänt i Mölndals kommun de senaste 50 åren med kulturinslag av Bohuslän big band, Mölndal marching band, Mölndals kammarkör och elever från Mölndals kulturskola. Sedan har vi även skrivit ett tv-serieavsnitt utifrån vad som hände vid sammanslagningen 1971, säger Daniel Pawholm.

– Vi vill förmedla ett budskap om 50 år tillsammans, berätta hur sammanslagningen gick till och visa Mölndals bästa sida, säger Daniel Pawholm.

Sång och flagga

Nationalsång, flagghissning och fina naturbilder från kommunen blir det självklart också.

– Vi försöker få till en härlig känsla med Mölndalsmiljöerna och parken digitalt.

Också sedan pandemin försvunnit tror Daniel Pawholm att det digitala kommer att finnas kvar vid kommunens event, som ett komplement.

– Det ökar tillgängligheten, alla har inte möjlighet att komma ut och ta del av det vi arrangerar. Att blanda upp det fysiska med digitalt tror jag är här för att stanna.

LÄS MER:Här kan föräldrar träffas trots pandemin: ”Betyder jättemycket”

Nästa år är förhoppningen att det ska gå att fira tillsammans på plats. Planerna är storslagna.

– Då blir nationaldagen avslutningen på en fest som pågår i dagarna tre – Mölndalsdagarna 4–6 juni. Det blir ett projekt under 100-årsfirandet. Men det får vi återkomma till, säger Daniel Pawholm.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS