Insatschefen om branden i Lindome: "Skadorna är jättestora"

Sex totalt utbrända lägenheter och ytterligare ett stort antal som har vatten- och rökskadats. Det är resultatet av den stora brand som härjade i ett flerfamiljshus med 48 lägenheter under lördagsdygnet. Saneringsarbetet har påbörjats och vid 11-tiden på söndagsförmiddagen kunde räddningstjänsten lämna brandplatsen i Lindome.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeLindome|

Röklukten ligger fortfarande tät över Tåbrovägen precis öster om Lindome centrum. Det är nästan ett och ett halvt dygn sedan branden utbröt i mitten av den hyreshuslänga på Tåbrovägen som ligger närmast Lindomeån. Räddningstjänsten samlar ihop de sista brandslangarna och lämnar sedan över ansvaret för platsen till polisen och ett bevakningsföretag.

Stod tidigt klart att branden var kraftig

Petter Backlund var räddningstjänstens insatschef under natten till lördag, liksom när myndigheten nu lämnar. Så här sammanfattar han händelsen.

– Larmet kom klockan 01.27. Det var flera inringare så det stod tidigt klart att det handlade om en kraftig brand. När den första styrkan kom fram ser de skadade personer och att det brinner ur fyra lägenheter samtidigt. Det är en väldigt ovanlig situation.

LÄS MER:Melker lämnade familjens kläder till stöd efter storbranden i Lindome

Vad kan orsaken vara till det?

– Mellan varje lägenhet ska det finnas brandceller och det gör det här också. Men det finns också en gemensam balkongkonstruktion mellan de fyra lägenheterna.

Mer än så vill inte Petter Backlund säga i den frågan för det är polisen som ansvarar för utredningen och under måndagen kommer polisens tekniker att påbörja undersökning av brandplatsen.

LÄS MER:De blev vittnen till storbranden – grannen Göran såg lågorna slå upp

Sex lägenheter utbrända – polisen utreder branden

Tills vidare är staket uppsatta runt huset och hur länge avstängningen kommer bestå är i nuläget oklart.

– Det är polisens tekniker som avgör hur länge det blir och det går inte säga exakt hur länge området, eller delar av området kommer vara avspärrat, säger Petter Backlund.

På gräsmattan nedanför huskroppen ligger resterna av taket från Tåbrovägen 7 och 9. Hundägare, löpare och cyklister tar sig förbi den del av cykelbanan som fortfarande är öppen. Den syn de möts av är att sex lägenheter är helt utbrända, dessutom har en stor mängd av de närliggande trappuppgångarna blivit rök- och vattenskadade.

– Skadorna är jättestora. Garanterat kommer vissa behöva annat boende under lång tid medan andra kan flytta tillbaka snabbare, säger Petter Backlund.

LÄS MER:Ett 40-tal evakuerade efter svårsläckta storbranden

”Ofrånkomligt att undvika vattenskador”

Under lördagen kunde ändå räddningstjänsten med stöd från polis och bevakningsföretag komma in i flera av lägenheterna för att få ut mediciner, nycklar och id-kort.

– Men vi har inte kunnat gå in överallt.

Hur svår skulle du säga att den här insatsen var?

– Riktigt ordentligt svår. Vi ska sätta oss ner och försöka dra lärdomar av det här. Det som sticker ut är att fyra lägenheter brinner när vi kommer fram och att det var väldigt svårt att komma åt branden. Vinden är max en meter hög och vi fick bland annat jobba med skärsläckare som skjuter in vatten i byggnaden. Då är det ofrånkomligt att undvika vattenskador.

Trots diverse specialhjälpmedel lyckades räddningstjänsten inte komma åt branden förrän en kranbil som lyfte bort taket sattes in under lördagseftermiddagen.

LÄS MER:Storbrand i flerfamiljshus i Lindome – fyra till sjukhus

Två kvar på sjukhus efter branden

Två personer blev på lördagen kvar på sjukhus sedan de drabbats av rökskada respektive fallskador.

– Tillstånden för de två personerna är för den ena allvarligt men stabilt, för den andra fortsatt stabilt, säger Lisa Räng, presskommunikatör på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

På lördagen kom också besked om att tre katter hade räddats ur två olika lägenheter under natten. Ett dygn senare har ytterligare katter hämtats ut från fastigheten på Tåbrovägen.

– Vi har räddat åtminstone sju katter till. Det kan vara ytterligare någon eller några som vi lyckades få ut från olika lägenheter, säger Petter Backlund.

Är det något du vill tillägga kring den här insatsen?

– Den här gången vill jag verkligen poängtera att alla inblandade har gjort ett jättebra arbete. Jag vill särskilt rikta mig till Lindome församling som öppnade församlingshemmet under natten. Jag ska dit och tacka dem nu.

ANNONS