Invasiva arter sprider sig i Mölndal: Här är hela listan

Efter Mölndals stads kartläggning har 100 problemområden identifierats – här är platserna där de invasiva växterna fått fäste.

ANNONS
|
Bild: Mölndals stad

Parkslide och Jätteslide

0
Parkslide förekommer som mest i norra delen av kommunen, kring Mölndals
tätort och framförallt på östra sidan E6:an. Jättesliden växer vid Rävekärr. Både parkslide och jätteslide växer i bestånd och sprider sig enkelt. Än så länge står varken jätteslide eller parkslide med på EU:s förteckning över invasiva främmande arter. Mölndals stad har testat flera metoder för att försöka bekämpa växten. Hittills har dock ingen metod varit tillräckligt effektiv.
Bild: Mölndals stad

Jättebalsamin

0
Fynden som gjorts av jättebalsamin finns huvudsakligen spridda i kommunens centrala delar. Jättebalsaminen är inte giftig men står med på EU:s förteckning över invasiva främmande arter, vilket innebär att den är förbjuden att importera, sälja, odla, transportera, använda, byta och sätta ut i naturen Växten anses vara en av de mest problematiska invasiva arterna då den är etablerad i stora delar av landet och har möjlighet till långväga spridning. Jättebalsaminen förändrar näringsomsättningen i marken då den bildar lager av döda men inte nedbrutna växtdelar som i sin tur gör det svårt för andra växter att etablera sig. Mölndals stad planerar inga åtgärder mot jättebalsaminen i år.
Bild: Mölndals stad

Jätteloka

0
I Mölndal växer jättelokan främst vid Kålleredsbäcken nära Mölndals tätort. Jättelokan är giftig och är listad på EU:s förteckning över invasiva främmande arter, vilket innebär att den är förbjuden att importera, sälja, odla, transportera, använda, byta och sätta ut i naturen. Jättelokan blommar från juli till september och förökar sig genom fröspridning och kan självpollinera, vilket innebär att växten kan skapa nya plantor utifrån en enda planta. Mölndals stad planerar att ta bort blomställningarna på en del bestånd för att de inte ska kunna spridas vidare. Samtidigt kan det finnas frön i jorden vilket gör att det ändå kan växa upp nya plantor.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS