Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Jacqueline och Sandra öppnar Lyckoreceptet: ”Vi vill finnas för dem som behöver det”

När Mölndalsbon Jacqueline Belfrage själv kämpade med ångest upplevde hon att det var svårt att få hjälp. Genom nystartade verksamheten Lyckoreceptet vill hon och kollegan Sandra Sundfors nu erbjuda många olika alternativ för bättre hälsa. Ett av dem är den omdiskuterade metoden snippsauna.

– Det är väldigt stor efterfrågan, säger Jacqueline Belfrage om snippsaunan.

Metoden har blivit en växande trend sedan skådespelaren Gwyneth Paltrow, på sin livsstilsajt, tipsade om ”vaginal steam” för några år sedan. Konceptet spreds över världen genom sociala medier och i Sverige fick det namnet snippsauna.

Ångar underlivet

Det handlar om att ånga underlivet och på Lyckoreceptet kommer det att hållas workshops då deltagarna sitter i en cirkel på såkallade snippsaunapallar. Alla har en lite längre kjol och filt runt sig och så har man tända ljus och meditationsmusik, berättar Jacqueline Belfrage.

LÄS MER: Padelanläggning med karibiskt tema i Kållered

– Det här är en gammal metod som kvinnor använt som av länge, den har kommit lite i skymundan men nu sprids kunskapen igen. Det blir som en slags rensning av vaginan ungefär som om du drar in ånga i näsborrarna när du är förkyld.

Jacqueline Belfrage säger att hon själv blivit hjälpt av snippsauna och att hon känner till många andra som vittnar om att behandlingen ger positiv effekt, exempelvis för att lindra mensvärk.

Har mött kritik

Men metoden har även mött kritik från gynekologer som bland annat påpekat att slidan är självrenande och att det kan vara indirekt skadligt om patienter inte direkt söker vård vid problem utan istället använder en alternativ metod. Jacqueline Belfrage välkomnar diskussionen om snippsauna.

LÄS MER: Uppåt igen för tårterian: ”Nu kan jag ta ut halvtidslön”

– Det är bra att man pratar om alla effekter. Jag tycker att det är viktigt att man uppsöker vården men också att det sprids kunskap om hur man kan hjälpa sig själv.

Jacqueline Belfrage och Sandra Sundfors tränade tidigare konståkning på elitnivå och upplevde själva prestationsångest och psykisk ohälsa på olika sätt. De började därför utforska vilken hjälp det fanns att få och har själva samlat på sig kunskap inom området.

Studerar till hälsovetare

Jacqueline är yogainstruktör och studerar till hälsovetare och Sandra är personlig tränare och studerar till beteendevetare. Sedan tidigare har de också podcasten Lyckoreceptet tillsammans. De betonar att deras koncept handlar om ett helhetstänk när det gäller hälsa.

– Vi vill inte vara så fyrkantiga eftersom hälsa är ett väldigt brett område. Det som funkar för dig är det bästa lyckoreceptet, så här får man testa på olika saker och känna efter själv, säger Sandra Sundfors.

LÄS MER: De har Mölndals häftigaste kontorslokal – välkommen in

Ligger i Kungsbacka

I helgen, 13–15 augusti, är det dags för invigning i lokalen i Kungsbacka innerstad. Här kommer bland annat erbjudas träning, kostrådgivning, yoga och healing. Jacqueline och Sandra planerar också att arrangera föreläsningar om exempelvis stress och återhämtning.

Men de är också öppna för nya idéer och hoppas på att bygga upp en verksamhet tillsammans men andra i branschen som har egna idéer och vill hyra in sig. Hittills har responsen var väldigt positiv, säger Jacqueline Belfrage. Hon och Sandra Sundfors hoppas att Lyckoreceptet ska bli en verksamhet som kan erbjuda hjälpen de själva inte fick när de mådde dåligt.

– Nu vill vi finnas där för dem som behöver det och även jobba förebyggande. Det här är vår stora dröm, det är magiskt, säger Jacqueline.

Sandra Sundfors, 27 år:

Licensierad personlig tränare, utbildad inom mammaträning och diplomerad äventyrspedagog. Nu studerar hon beteendevetenskap på Göteborgs universitet.

Jacqueline Belfrage, 25 år:

Yogainstruktör och studerar hälsovetenskap med inriktning på kostvetenskap på Göteborgs universitet.

Båda två är tidigare elitidrottare inom konståkning och synkroniserad konståkning. De har också en podcast tillsammans som heter Lyckoreceptet.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.